IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След три месеца забавяне инфлацията в Южна Корея се ускорява през февруари

Централните банкери очакват ръстът на цените да остане волатилен в краткосрочен план

12:50 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Южна Корея се е ускорила през февруари, надминавайки очакванията на икономисти, след три месеца на забавяне, показват официални данни в сряда, цитирани от Ройтерс.

Индексът на потребителските цени (CPI) се е повишил с 3,1% през февруари спрямо същия месец на предходната година в сравнение с нивото от 2,8% през януари и резултата от 2,9%, очакван от икономисти, анкетирани от Ройтерс.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,5% след ръст от 0,4% през предходния месец. Това е най-сериозното увеличение от септември насам, твърдят от южнокорейската статистическа служба.

Централните банкери заявиха, че инфлацията може да бъде волатилна през февруари и март, но се очаква да се стабилизира след това.

„Очакваме инфлацията да продължи да се забавя, освен ако петролът не поскъпне рязко, на фона на слабия натиск от страна на търсенето, но тенденцията по-скоро ще бъде неравномерна, отколкото плавна, тъй като разходите за живот ще останат на високи нива за известно време“, коментираха от Южнокорейската централна банка след публикуването на данните.

Министърът на финансите Чой Санг Мок заяви, че правителството ще положи усилия да забави инфлацията до под 3%, планирайки мерки за стабилизиране на цените на селскостопанските продукти и чрез внимателно наблюдение на тенденцията при петрола.

Южнокорейската централна банка миналия месец остави лихвите си на текущото равнище за девета поредна среща, като същевременно се опита да намали очакванията на инвеститорите за разхлабване на паричната политика, тъй като инфлацията все още е над целта на централната банка от 2%.

Базисният показател, който изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, е останал на нивото от 2,5%, отчетено през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още