IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Острова се е измъкнала от рецесията през януари

Очаква се Великобритания да регистрира положителен растеж през цялото първо тримесечие

11:06 | 13.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство се е възстановила през януари, регистрирайки скромен растеж, след като изпадна в техническа рецесия през втората половина на миналата година, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е разраснал с 0,2% през първия месец от 2024 г. след спад от 0,1% през декември, съобщи в сряда националната статистическа служба на страната (ONS). Увеличението се дължи на ръстовете при услугите и строителството, които компенсираха спада в индустриалното производство.

Секторът на услугите е един от основните двигатели на растежа през януари. Графика: Bloomberg Секторът на услугите е един от основните двигатели на растежа през януари. Графика: Bloomberg

Резултатът сигнализира, че Великобритания е напът да отбележи положителен растеж през първото тримесечие като цяло, слагайки край на рецесията си. Това е добра новина и за премиера Риши Сунак, който се опитва да опровергае проучванията на общественото мнение, които показват, че неговата Консервативна партия ще претърпи поражение на парламентарните избори, очаквани по-късно тази година.

„Икономиката се възстанови през януари, отбелязвайки силен растеж в търговията на дребно и едро“, каза Лиз Маккеоун, директор на отдела за икономика в ONS. „Строителството също се представи добре, особено жилищното. Неговите резултати бяха компенсирани от спадове в телевизионната и филмовата продукция и нестабилната фармацевтична индустрия".

Възстановяването обаче вероятно ще бъде умерено, тъй като последните увеличения на лихвените проценти продължават да се отразяват на домакинствата и компаниите. Анализаторите очакват Обединеното кралство да изостане от всяка друга страна от Г-7 с изключение на Германия за още една година. 

С охлаждането на пазара на труда и данните през следващата седмица, които се очаква да покажат рязко забавяне на инфлацията, инвеститорите залагат, че Английската централна банка ще започне да намалява лихвите през август от най-високото им ниво от 16 години насам. В момента пазарите залагат на четири намаления от по 25 базисни пункта всяко през следващата година.

„Икономиката може да поеме в друга посока“, каза Бен Джоунс, водещ икономист в CBI, най-голямата група работодатели в страната. „Инерцията вероятно ще остане слаба в краткосрочен план, но перспективите за тази година се подобряват.“

Растежът през януари беше подсилен и от високите продажби на дребно, тъй като намалението на данъците върху заплатите влезе в сила и увеличи разполагаемите доходи.

Домакинствата, които вече се радват на връщането на растежа на реалните заплати, могат да очакват по-нататъшно увеличение през април, след като министърът на финансите Джереми Хънт обяви ново намаление с 2 пункта на националните осигурителни вноски в своя бюджет миналата седмица. Работниците с минимална заплата ще получат и увеличение от почти 10%.

„Постигаме напредък по отношение на икономическия растеж, част от който прави възможно намаляването на националните осигурителни вноски с 900 паунда през следващата година“, заяви Хънт в изявление след доклада. „Но ако искаме темпът на растеж да се засили още повече, трябва да направим така, че трудът да се изплаща, което означава да сложим край на несправедливото двойно облагане.“

Върху растежа през януари повлияха и стачките на млади лекари, които допринесоха за най-големия брой загубени работни дни от септември насам.

Освен това Обединеното кралство продължава да бъде все по-зависимо от вноса на стоки от ЕС, който е бил с 5,8 млрд. паунда по-висок от този от страни извън ЕС през месец януари, отчитат от ONS. Износът на стоки от Обединеното кралство за ЕС и за страни извън ЕС остава приблизително непроменен през месеца.

„Техническата рецесия, в която Обединеното кралство изпадна в края на миналата година, ще бъде краткотрайна“, смята Санджай Раджа, главен икономист за Великобритания на Deutsche Bank. „Надяваме се, че растежът постепенно ще се стабилизира на положителна територия през годината, тъй като настроенията продължават да се подобряват, а фискалната и паричната политика се очаква да бъдат разхлабени през 2024 г.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още