IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германските инвеститори се оказа изненадващо силно през март

Прогнозите за намаляване на лихвите от Европейската централна банка и добрите сигнали от Китай влияят положително на показателите

20:35 | 19.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доверието на германските инвеститори се е подобрило повече от очакваното през март на фона на прогнозите за намаляване на лихвите от Европейската централна банка и положителните сигнали от Китай, заяви икономическият институт ZEW във вторник.

ZEW отчете ръст на индекса на икономическото доверие до 31,7 пункта през март от 19,9 пункта през февруари, съобщава Ройтерс. Данните надвишават сериозно оценките на анализаторите в анкета на Ройтерс за 20,5 пункта.

“Над 80% от анкетираните очакват, че ЕЦБ ще намали лихвите през следващите шест месеца“, заяви президентът на ZEW Ахим Вамбах, добавяйки, че това може да обясни по-оптимистичните перспективи за строителния сектор.

„Германският износен сектор печели от подобрените икономически прогнози за Китай, както и от очакваното обезценяване на долара спрямо еврото“, добави той.

Данни от понеделник показаха, че фабричното производство и продажбите на дребно в Китай надвишават очакванията за периода януари-февруари. Положителните данни следват по-добрите от прогнозираното показатели за износа и потребителската инфлация. Всичко това заедно сигнализира за стабилен старт на годината.

В същото време оценката на ZEW за текущата ситуация се подобрява съвсем леко – до -80,5 пункта от -81,7 пункта миналия месец, но все пак е над прогнозата на анализаторите за -82,0 пункта.

Главният икономист на VP Bank Томас Гицел казва, че ръстът и при двата показателя е положителна новина за най-голямата икономика в Европа и е повод за надежда за подобряване през летните месеци.

„Германската икономика набира сила – може дори да го наречем пролетно пробуждане на германската икономика“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още