IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната е на ръба да се завърне към растеж през март

Възстановяването обаче е неравномерно в рамките на блока

13:30 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в еврозоната е на ръба да се завърне към растеж през март, представяйки се по-добре от прогнозите, показва проучване, което сигнализира, че инфлационният натиск е отслабнал този месец, предава Ройтерс.

Възстановяването обаче е неравномерно със силно такова при услугите, но с по-стръмен спад при производството. Има подобно разделение и между двете най-големи икономики в блока – Германия и Франция.

Експресният общ индекс на мениджърите по поръчките на HCOB, компилиран от S&P Global, се е повишил до 49,9 пункта този месеца от 49,2 пункта през февруари. Това е над оценката за 49,7 пункта в анкета на Ройтерс, но е и 10-и пореден месец под границата от 50 пункта, който разделя растежа от свиването.

Икономическият спад в Германия се забавя леко през март, тъй като бизнес активността в сектора на услугите на най-голямата икономика в Европа се доближава до стабилизиране, показаха по-ранни данни.

Във Франция обаче спадът се задълбочава, тъй като търсенето на френски стоки и услуги се влошава и заетостта намалява.

Индексите, покриващи общите оперативни разходи и цените, начислявани в еврозоната, се понижават този месец, но остават високи, като последните спадат до четиримесечно дъно.

Това вероятно ще бъде приветствано от представителите на Европейската централна банка, които запазиха разходите по заемите на рекордно високи нива по-рано този месец, но предпазливо положиха основата за тяхното намаляване по-късно тази година.

PMI индексът в сектора на услугите се повишава до 9-месечен връх през март от 51,1 пункта спрямо 50,2 пункта през февруари и много над оценката на Ройтерс за 50,5 пункта.

Търсенето на услуги се засилва за пръв път от юни насам.

Производственият PMI обаче спада до 3-месечно дъно от 45,7 пункта спрямо 46,5 пункта през февруари, което е значително под прогнозите на икономистите за 47,0 пункта.

„Ако сте се надявали на възстановяване в производствения сектор през първото тримесечие, време е да се откажете от това“, казва Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

Индекс, следящ продукцията, леко се е повишил до 46,8 пункта от 46,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още