IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ растат за първи път от три месеца

С изключение на транспортното оборудване, поръчките са нараснали с 0,5% след спад през предходните два месеца

16:16 | 26.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новите поръчки на американските фабрики за дълготрайни стоки са се повишили през февруари за първи път от три месеца насам, което предполага, че фирмите са донякъде оптимистично настроени за посоката на развитие на икономиката, пише Bloomberg.

Резервациите за всички дълготрайни стоки - артикули, предназначени да издържат поне три години - са се увеличили с 1,4% след ревизиран надолу спад от 6,9% през януари, показват данни на Министерството на търговията. Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти е за увеличение от 1%.

С изключение на транспортното оборудване, поръчките са нараснали с 0,5% след спад през предходните два месеца.

Стойността на основните поръчки за капиталови стоки, заместител на инвестициите в оборудване, което изключва самолети и военна техника, се увеличава с 0,7% миналия месец след спад през януари. Данните не са коригирани спрямо инфлацията.

Доставките на основни капиталови стоки - мярка, която се използва за изчисляване на инвестициите в оборудване в правителствения доклад за брутния вътрешен продукт (БВП), са спаднали с 0,4%. Първоначалната оценка на БВП за първото тримесечие се очаква в края на април.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ растат през февруари. Графика: Bloomberg Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ растат през февруари. Графика: Bloomberg

Докладът на Министерството на търговията хвърля светлина и върху поръчките за търговски самолети, които са волатилни на месечна база, доближавайки ръст от 25% след рязък спад през януари, най-големия от юни 2020 г.

Boeing Co. получи 15 поръчки през февруари спрямо едва 3 през януари. Компанията обяви в понеделник, че главният изпълнителен директор Дейв Калхун се оттегля в края на годината, част от мащабна промяна в ръководството, докато производителят на самолети изпитва проблеми да се справи с кризата в безопасността.

Поръчките също се увеличават при машините, компютрите, първичните метали и моторните превозни средства.

Последните доклади предоставиха смесени сигнали за производството в САЩ. Данните от миналата седмица показаха, че фабричната активност се е увеличила най-много от 2022 г. насам, но измерителят на цените на производител расте до почти едногодишен връх, което предполага упорито нажежена инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още