IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швеция отбелязва неочакван растеж

Брутният вътрешен продукт на скандинавската държава се е увеличил с 0,1%

12:32 | 10.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Швеция отбелязва ръст през февруари за изненада на анализаторите. Брутният вътрешен продукт на скандинавската държава се е увеличил с 0,1% спрямо предходния месец, става ясно от публикувани днес данни на Шведската статистическа служба. Това надмина очакванията на анкетирани от Bloomberg икономисти, които изчисляваха свиване от 0,2 на сто.

Следвайки данните за разширяване от 1,1% през януари, тези от февруари показват, че първите три месеца на тази година вероятно ще доведат до по-отчетливо връщане към растеж след три последователни тримесечия на свиване.

Докато Шведската централна банка се готви да намали своя референтен лихвен процент от 15-годишния му връх от 4% през май или юни, от финансовата институция предупреждават, че засилването на търсенето може да забави пониженията, тъй като може да подхрани увеличението на цените.

Растежът през втория месец от годината се обяснява, наред с други фактори, с ръст в сектора на услугите, според Матиас Каин Уайът, икономист в статистическата агенция.

Данните за потреблението на домакинствата за февруари, също публикувани в сряда, показаха, че разходите остават ниски, намалявайки с 0,5% спрямо предходния месец и оставайки с 0,3% по-ниски в сравнение със същия месец на 2023 г. Домакинствата в скандинавската страна бяха подложени на натиск през последните две години от ускоряващата се инфлация и по-високите разходи по заемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още