IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните фалити във Франция са на най-високото си ниво от девет години насам

Сред фалиралите фирми в страната са 154 малки и средни предприятия с над 50 служители

14:11 | 11.04.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Броят на фалитите на фирми във Франция е достигнал най-високото си ниво от девет години насам през първото тримесечие на 2024 г. със 17 088 отворени процедури по обявяване в несъстоятелност, сочи изследване на компанията Altares, цитирано от френското издание Le Figaro.

Ръстът на фалитите обаче се е забавил леко на годишна база. Започнатите през първото тримесечие процедури за обявяване в несъстоятелност са на най-високото си ниво от първото тримесечие на 2015 г., когато броят им е достигнал 18 134. Символичният праг от 60 хил. фалита за 12 месеца е бил преминат през февруари.

Сред фалиралите фирми са 154 малки и средни предприятия с над 50 служители. Това е най-големият брой от първото тримесечие на 2013 г., когато той е достигнал 156. Броят на започнатите процедури по несъстоятелност е нараснал рязко с 58% при малките и средни предприятия с между 50 до 200 служители, което застрашава 59 хил. работни места, отбелязват от Altares. Изследването показва, че дейностите, свързани с недвижими имоти, изпитват най-сериозни затруднения, както и в по-малка степен фирмите от сектора на домакинските уреди.

Районът на Ил-дьо-Франс (където се намира и Париж – бел. ред.) е регистрирал около 4000 фалита на компании, записвайки най-лошото си тримесечие от 20 години насам. Броят на фалитите е нараснал с 30%. За сметка на това ръстът на годишна база, макар и висок на ниво от 19,4%, е най-бавният от две години наса, след увеличения с 43,6% и 34,6% съответно през 2023 и 2022 г. Авторите на изследването отбелязват, че „много младите компании са по-устойчиви“ с ръст на фалитите от едва 5,9%.

Редица сектори изплуват на зелена територия като сектора на услугите, търговията с хранителни стоки и ресторантите.

„С над 17 хил. фалита за първите три месеца на 2024 г. средното ниво в десетилетието преди Covid за първото тримесечие от 16 700 фалита е преминато“, констатира Тиери Милон, директор на отдела за анализи в Altares.

Той отбелязва, че над 1400 фалита засягат малки и средни предприятия, една шеста от които осигуряват работа на над 50 служители. „Малките и средни предприятия са отслабени от много тежко дългово бреме в много вяла икономическа среда“, коментира Милон.

Той обаче все пак отбелязва, че подобно на инфлацията ритъмът на фалитите изглежда също се забавя в началото на пролетта. „Благодарение на средата, която постепенно отново ще стане малко по-благоприятна, 2024 г. ще завърши с ръст на фалитите от 10%, или близо 64 хил. процедури", прогнозира Милон и допълва, че това е голям брой, но не и „стена от фалити“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 11.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още