IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Статистиката в Китай разказва приказка за поне две икономики

Страната не е загърбила лошите времена заради нулевата инфлация, забавеното кредитиране и продължителната криза в сектора на имотите

11:24 | 16.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оптимистът би погледнал последните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, публикувани в сряда, и би заявил, че те сигнализират, че добрите времена се завръщат.

Икономиката на страната отбеляза ръст от 5,3% през първото тримесечие на годишна база, което значително надминава очакванията на анализаторите за повишение от 4,6% и поставя Пекин на пътя към изпълнение на целта за 5% растеж тази година.

По-задълбочен поглед обаче показва, че народната република все още не е оставила зад себе си лошите времена заради нулевата инфлация, забавеното кредитиране и продължителната криза в сектора на имотите, пише Ройтерс.

Статистиката показва приказка за поне две икономики. Някои сектори отчитат силен старт на годината. Производството е нараснало с 6,1%, като стремежът на президента Си Дзинпин да развие „нови качествени производствени сили“ се отплаща в сферата на зарядните устройства за електрически превозни средства и 3D печат, които нарастват с над 40% за периода.

Силно възстановяване има и при вътрешните пътувания и забавленията.

Тези „светли петна“ обясняват защо Goldman Sachs и Morgan Stanley наскоро завишиха прогнозите си за растежа на икономиката на Китай. Никоя друга инвестиционна банка обаче не очаква това да се случи. Страната се затруднява с решаването на някои дълбоко вкоренени проблеми, например в сектора на имотите.

Инвестициите в имоти в Китай през първите три месеца на годината се свиват с още 9,5% спрямо година по-рано, докато продажбите като РЗП намаляват с 19,4%. Това предполага, че политиците все още не са възродили доверието в сектора, който преди представляваше една четвърт от икономиката на Китай.

Последните икономически показатели сочат, че бъдещето може би ще е по-нестабилно. Потребителската инфлация се охлажда повече от очакваното през март и се движи около отрицателна територия. Увеличаването на паричното предлагане също не успява да оживи банковото кредитиране. Рейтинговите агенции Fitch и Moody's понижиха перспективата пред кредитния рейтинг на Китай, което означава, че в следващата година има вероятност и самият рейтинг да бъде понижен.

При среща с група американски бизнес лидери миналия месец президентът на Китай Си Дзинпин коментира, че неговата администрация планира „поредица от големи стъпки“, за да тласне икономиката на Китай напред и че теорията за т.нар. Peak China, т.е. че китайската икономика вече е достигнала своя връх, няма да се окаже вярна.

Забележката внуши очаквания, че Пекин е сериозен за нов кръг от икономически реформи. Такъв разнообразен и често противоречив набор от данни обаче усложнява търсенето на наистина ефективен стимул.

Икономиката на Китай отчете ръст от 5,3% през първото тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщи Националното статистическо бюро на 16 април. Анкета на Ройтерс сред 86 икономисти показва, че анализаторите очакват растеж от 4,6%. Китайското правителство си поставя цел за растеж от около 5% за 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още