IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка остави лихвените си проценти без промяна

Пекин опитва да поддържа валутна стабилност в условията на колебливо икономическо възстановяване

13:05 | 15.04.24 г.
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Централната банка на Китай очаквано остави основния лихвен процент непроменен в понеделник на фона на изплащането на средносрочни заеми с настъпващ падеж и изтеглянето на част от паричните средства от банковата система чрез облигационен инструмент.

Китайската народна банка (КНБ) съобщи, че оставя лихвения процент по едногодишни средносрочни заеми на стойност 100 млрд. юана (13,82 млрд. долара) за някои финансови институции на 2,50%, предаде Ройтерс. Тъй като този месец изтича срокът на действие на средносрочни заеми на стойност 170 млрд. юана, операцията доведе до нетно изтегляне на средства от банковата система в размер на 70 млрд. юана.

Запазването на лихвения процент по средносрочните заеми подчертава намерението на централната банка да поддържа валутна стабилност в условията на колебливо икономическо възстановяване.

Според анализатори охлаждането на инфлацията, забавянето на кредитната експанзия и свиването на износа през март сочат необходимостта от повече стимули за съживяване на инерцията във втората по големина икономика в света. Но отслабващият юан на фона на възраждащия се щатски долар и разликите в доходността с други големи икономики ограничиха усилията на властите за парично облекчаване.

Потребителските цени в Поднебесната империя се повишиха с 0,1% през март спрямо същия месец година по-рано и в сравнение с 0,7% през февруари - първото повишение от шест месеца насам. Във вторник се очаква Пекин да публикува данни за брутния вътрешен продукт за първото тримесечие и показатели за активността, включително продажбите на дребно и промишленото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още