IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Главчев: Присъединяването към ОИСР ще насърчи реформите у нас

Страната ни има конкретен срок за присъединяване - към края на 2025 г.

21:27 | 02.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Процесът по присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще насърчи реформите и ще има трансформирата сила, от която България се нуждае, каза служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев по време на изказването си на срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж, пише правителствената пресслужба.

Според него работата по всички приоритетни за страната политики на национално ниво и в рамките на ЕС – образование, дигитализация, зелен преход, кръгова икономика, ще дадат допълнителни гаранции и тласък за успешно финализиране и на преговорите по присъединяване към ОИСР.

В рамките на срещата в Париж Главчев е разговарял с генералния секретар на организацията Матиас Корман и го е уверил в желанието на страната ни да премине възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР, отбелязват още от пресцентъра на правителството. "Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки", заяви той.

След разговорите Главчев съобщи пред журналисти, че за първи път страната ни има конкретен срок за присъединяване към ОИСР - в края на 2025 година. Членството е сред водещите приоритети за страната, както е присъединяването към еврозоната и Шенген  по суша.

По време на срещата си с Корман Главчев коментира още и подкрепата на България към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. Тя насърчава провеждането на реформи в региона, с цел укрепване на частния сектор, привличане на инвестиции и подготовка за страните за членство в ЕС и за прилагане на стандартите на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още