IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция се ускорява до малко под 70% през април

Турските парични власти прогнозират, че инфлацията вероятно ще достигне своя връх този месец, преди да се забави до под 40% до края на годината

12:36 | 03.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в Турция, която е сред най-високите в света, се е ускорила отново през април, тъй като правителствените политики за повишаване на доходите противодействат на агресивното увеличение на лихвените проценти през последната година.

Ръстът на потребителските цени през април достига 69,8% на годишна база, което е малко под очакваните над 70% от анализаторите. През март Турция отчете 68,5% инфлация, пише Bloomberg.

Месечният ръст на цените, който е предпочитан от централната банка показател, е стабилен на ниво от 3,18%.

Турските парични власти прогнозират, че инфлацията вероятно ще достигне своя връх този месец, преди да се забави до под 40% до края на годината.

Централната банка, според повечето финансови анализатори, няма скоро да започне да намалява разходите по заемите. Институцията вдигна основния си лихвен процент до 50%, като отбеляза  обрат след няколко години на неконвенционална парична политика заради позицията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Инвеститорите следят внимателно усилията на турските власти за елиминиране на инфлацията, за да планират завръщането си в страната, чиито местни облигации някога бяха магнит за кери търговците. Притокът на инвестиции е слаб в последните месеци.

Банките от Уолстрийт, сред които Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co., като гледат високата възвръщаемост, която се предлага на пазара на облигации, сега препоръчват купуване на турски лири. HSBC Holdings Plc определя Турция като „един от любимите ни пазари“.

По-стабилна валута би могла да предложи почивка от инфлацията заради задържането на разходите за вносни стоки. След като през март се обезцени с близо 4% спрямо долара, миналия месец лирата остана почти без промяна. От началото на годината турската валута поевтинява с 9% и се търгува около 32,4 спрямо американската валута.

„Смятаме, че окуражаващите политически сигнали ще ограничат натиска върху лирата“, коментира Мая Сенуси от Oxford Economics. „Рискът от по-бързо номинално обезценяване все още е значителен, като се имат предвид перспективите пред инфлацията и рисковете от допълнителни повишения на глобалните лихви и цените на петрола“, допълва тя.

Влошаващите се настроения сред домакинствата добавят още едно усложнение. Турците смятат, че инфлацията ще достигне 96% в края на годината, според проучване на университета Коч и социологическата компания Конда. Това е над два пъти повече в сравнение с прогнозите на централната банка.

Паричната политика ще остане строга, докато не се постигне „значителен и устойчив спад в основната тенденция на месечната инфлация“, посочват от централната банка. Сигнализира се, че са възможни по-нататъшни повишения на лихвените проценти, ако се установи „значително и постоянно влошаване“ на перспективите пред инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още