IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката централна банка може да не понижи лихвите тази година

Банката остави непроменен основния си лихвен процент в петък

17:14 | 03.05.24 г.
Снимка: Fredrik Solstad/Bloomberg
Снимка: Fredrik Solstad/Bloomberg

Норвежката централна банка запази лихвата си непроменена на ниво от 4,50%, както единодушно очакваха анализаторите, и съобщи, че затегната парична политика може да е необходима за малко повече време от планираното, за да се ограничи инфлацията, предава Ройтерс.

Централната банка съобщи през март, че може да започне да понижава лихвите през септември спрямо сегашния 16-годишен връх.

Норвежката крона отбеляза ръст спрямо еврото до 11,68 за евро към 17,48 ч. българско време спрямо 11,77 точно преди съобщението.

В петък не беше публикувана нова прогноза. Следващото прогноза за политиката се очаква на 20 юни.

Слабостта на норвежката валута наред с признаците за възобновяване на инфлацията в чужбина, накараха някои анализатори да прогнозират през последните седмици, че Норвежката централна банка може в крайна сметка да отложи планираното понижаване на лихвите.

„Данните до момента показват, че затегната парична политика може да е необходима за малко по-дълго от предишните очаквания“, съобщи Norges Bank в комюнике.

Комисията за определяне на паричната политика потвърди, че сегашната лихва от 4,5% е достатъчно висока, за да върне инфлацията в рамките на целта в разумен времеви хоризонт.

В съобщението на централната банка се говори за по-силна икономика, висок ръст на заплатите и слабост на валутата, коментира главният икономист на Sparebank 1 Елизабет Холвик. „С други думи вероятно няма да има понижаване на лихвите тази година“, допълни тя в бележка до клиенти.

След предишното съобщение за паричната политика през март инфлацията беше малко по-ниска от прогнозите, а икономическата активност и ръстът на заплатите изглеждат малко по-високи, отбелязва Norges Bank.

„В същото време очакванията за лихвите в чужбина нарастват, а кроната е малко по-слаба от очакванията“, допълва тя.

Основната инфлация в Норвегия достигна 4,5% на годишна база през март, което е 20-месечно дъно, спрямо рекордните 7% миналия юни, но все още надвишава целта на централната банка за 2%.

В четвъртък Федералният резерв в САЩ съобщи, че ще е нужно повече време, за да ограничи инфлацията, а това от своя страна може да забави планираните понижения на лихвите.

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи лихвите през юни, според най-новото допитване на Ройтерс, и да пристъпи към още две понижения по-късно тази година, но това все пак е по-малко от по-ранните прогнози на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още