IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2026 г. е по-реалистична дата за приемане на еврото, смята икономист

Политическата нестабилност е един от сериозните проблеми в очите на ЕС, коментира Димитър Златинов

13:12 | 26.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

2026 гоидна е по-реалистична дата за влизане на България в еврозоната, смята доц. Димитър Златинов, ръководител на екипа изготвил годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН и зам.-декан на Стопанския факултет. Плановете на правителството са България да стане част от монетарния съюз през 2025 година, макар и не от 1 януари, каквато е практиката досега, а вероятно през втората половина на следващата година. Пред БНР Златинов отбеляза, че основната причина за това е инфлацията и провежданата политика по доходите, която не е съобразена с възможностите на бюджета.

Експертът смята, че е нереалистично да се очаква изготвянето на "извънреден" конвергентен доклад за страната, защото досега няма такъв прецедент, а и сигналите от Брюксел не подсказват за такива намерения.

"Основният проблем пред еврозоната е политическата нестабилност на България", каза още Златинов пред националното радио и допълва, че страната трябва да промени механизмите, по които функционира икономиката при влизането си в паричния съюз. Затова и в ЕС следят за единна политическа позиция относно приемането на еврото. Такава липсва и това е грешка, смята икономистът.

Той припомни, че още през 2004 година беше решено членството в еврозоната да замени валутния борд у нас. "Това е най-нормалният начин, по който бихме преминали от сегашните ограничения, които имаме върху паричната политика", смята Златинов.

В доклада, изготвен от БАН, експертите отбелязват, че вече започва да се очартава тенденция в слабата инвестиционна активност в страната, както и затрудненията пред трудовия пазар, а това рефлектира върху дългосрочния потенциал на българската икономика. Поддържането на "плоския данък" не е достатъчно да бъдат привлечени инвеститорите и дори напротив - икономистите от БАН виждат постоянно изтичане на капитали от България.

"Данъчна реформа трябва да почива на цялостна промяна на системата", каза още Златинов на въпрос дали страната трябва да запази плоския данък и критикува промените "на парче" по отношение на ДДС и други промени, които бяха извършени през последните години.

На този етап няма сериозни предизвикателства по отношение на изпълнението на бюджета за членството в еврозоната и страната ни към този момент изпълнява критериите за фискален дефицит и дълга, смята още Златинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 3 седмици
До: RoyBatty ... и нямаме рубли по сметките ... също е важно да отбележим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
RoyBatty
преди 3 седмици
Партиите въобще не говорят за "еврото" (с едно нег.изключение) - не им е важно! ... едва ли има смисъл сами да се прецакваме като тръбим, че очакванията ни са за 2026, 2028.. 2190...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още