IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова смени борда на Държавната консолидационна компания

Вицепремиерът е поискала пълна проверка за работата на ДКК

18:42 | 10.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е сменила членовете на борда на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Изпълнителният директор е подал сам молба за освобождаване, каза Нинова пред журналисти в парламента.

Тя мотивира рокадата с желание за оптимизира работата на държавните предприятия. Нинова е поискала пълна проверка за работата на ДКК и очаква доклад от Сметната палата.

Вицепремиерът определи като "сложна реформа" вижданията на премиера Кирил Петков за разпускане на Държавната консолидационна компания, като държавните предприятия да бъдат разпределени на пряко подчинение на ресорните министерства. 



"Една подобна административна реформа би допълнително разбутала в момента нещата и ще забави процесите по оздравяване на предприятието, което за мен е абсолютно първостепенна задача. Не е лесно просто с едно решение и с лека ръка да кажем: "Разпускаме ДКК". Една такава реформа би била сложна и аз не бих бързала с нея", обясни тя.

Относно разпита на премиера Кирил Петков в прокуратурата, Нинова коментира, че казусът се преекспонира.

Всяка власт - законодателна, изпълнителна, съдебна, е длъжна да се включи в борбата с корупцията и задкулисието. За мен големият проблем е заровен в тази сграда и той е в лобисткото законодателство, добави тя.

Нинова заяви, че голямата промяна в съдебната власт трябва да започне от Народното събрание. Дали ще се казва главният прокурор Гешев или Иванов, или Петков, когато в закона не са заложени контролни органи и функции върху работата му, нещата ще продължат по същия начин, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още