IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин изпраща доброволци от Близкия изток в Украйна

Западни медии отбелязват, че вероятно става дума за сирийци, натрупали опит в уличните боеве

15:16 | 11.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Руският президент Путин (вдясно) с министъра на отбраната по време на почивка в тайгата през пролетта на 2021 г. Снимка: Kremlin.ru</em></p>

Руският президент Путин (вдясно) с министъра на отбраната по време на почивка в тайгата през пролетта на 2021 г. Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин разреши участието на доброволци във военната инвазия в Украйна, става ясно от заседание на Съвета за сигурност на Русия. Искането е на военния министър Сергей Шойгу, който коментира, че има повече от 16 хил. заявления на доброволци, повече от които от Близкия изток.

"Виждаме, че има хора, които искат на доброволен принцип, не за пари, да отидат и да окажат помощ  на хората, които се намират в Донбас", коментира Путин, одобрявайки това искане, става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана на страницата на Кремъл.

В началото на седмицата в. Washington Post предупреди, че Русия се кани да изпрати сирийци с опит в уличните боеве, за да помогнат за превземането на обсадените украински градове, припомня Bloomberg. Агенцията посочва, че през 2015 година Владимир Путин изпрати руски военни в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад. Под закрилата на руските изтребители правителствените сили отблъснаха бунтовниците и си върнаха контрола над Алепо.

По време на заседанието руският президент разреши и доставки на оръжие за самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, но само на западно въоръжение, което е било превзето от руските военни в Украйна.

Шойгу настоява за доставките на оръжие, за да се повиши боеспособността на военните в региона на фона на доставките на оръжие на западните партньори за украинското правителство. Пред Путин той посочва, че има много превзета военна техника, включително и ракетни комплекси Javelin и Stinger, използвани за въздушна отбрана.

Киев многократно настоява Западът да "затвори за полети" небето над Украйна, за да бъде сложен край на въздушни удари срещу градове. На този етап от НАТО обаче са категорични, че това може да доведе до потенциален сблъсък между руски самолети и сили на Алианса и до разширяване на конфликта.

Руският министър на отбраната рапортува пред Съвета за сигурност, че всичко "върви по план" в Украйна.

Малко след заседанието Путин намекна за "позитивно развитие" на преговорите с Украйна, допълва Bloomberg. Руски ракетни удари за първи път засегнаха градове в западната част на Украйна - Луцк, който се намира в близост до полската граница, и Ивано-Франкивск. Шойгу съобщава, че руските ракети са поразили съоръженията за въздушна отбрана в градовете. Украинските власти съобщават за поне една жертва в Луцк и множество ранени при обстрела.

По оценка на ООН повече от 2,5 млн. украинци са се евакуирали от страната, като голяма част са се насочили към Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Одеше и до други места - може да са му останали задължени хора, може и не само араби... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
учат се от американците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Леле..Червената армия опря до арабски доброволци ли бе в усилията си да освободи и денацифицира братският украйнски народ?Тоз Шойгу по едно време си спомням,че одеше с Великанът за гъби в подмосковието, явно са намерили доста силни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още