IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е готова да обсъди неутралитет, ако НАТО не е готов да я приеме

Постигнатото на преговорите досега не се спазва от Русия, смята зам.-ръководителят на кабинета на украинския президент Игор Жвовка

13:12 | 11.03.22 г. 5
<p>
	<em>Володимр Зеленски. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Володимр Зеленски. Снимка: Bloomberg LP

Украйна е готова да обсъди неутралитет, ако НАТО не е готов да приеме страната, коментира зам.-ръководителят на кабинета на украинския президент Игор Жвовка пред CNN. "Ние обаче се нуждаем от твърди гаранции за сигурност, че тази ужасна война, тази агресия няма да се повтори отново", допълни още той.

Жвовка потвърди желанието на украинския президент Володимир Зеленски да преговаря лично с руския си колега Владимир Путин, за да бъде намерено дипломатическо решение на проблема. Той посочи, че досега от руската страна са искали да работят единствено във формат преговори между две делегации.

"Но, както виждате, дори и споразуменията, постигнати по време на тези преговори, не се спазват", коментира Жвовка по повод невъзможността да бъдат реализирани хуманитарни коридори от обсадени украински градове.

По повод срещата на ниво външни министри, която се проведе в Анталия преди ден, той заяви, че "за съжаление, министърът на външните работи на Русия (Сергей Лавров - б.р.) не е този, който взима крайните решения".

"Крайното решение за спиране на войната, прекратяване на огъня и изтеглянето на войските е само на един човек", категоричен е Жвовка.

Затова и желанието на Володимир Зеленски е за директни преговори с руския президент, но в Украйна не виждат подобни настроения нито от страна на Владимир Путин, нито от неговия екип.

Преди срещата на двамата външни министри в Анталия говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред журналисти, че в Москва непрекъснато получават предложения за двустранна среща между Путин и Зеленски, пише ТАСС. Според него обаче тя трябва да бъде съгласувана от различни ведомства и призова да бъде изчакано развитието на разговорите между Сергей Лавров и неговия украински колега Дмитро Кулеба в турския курорт.

В крайна сметка след срещата двете страни не успяха да постигнат някакъв реален напредък по намиране на решение на конфликта.

В интервю за ABC преди няколко дни Володимир Зеленски коментира темата за руските искания с думите, че е готов да обсъди бъдещето на Донбас и Крим, но и че няма да остъпи от позицията за запазването на териториалната цялост на Украйна. Русия настоява Киев да признае, че Крим е руска територия и независимия статут на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република.

"Няма да изтъргуваме нашата земя", категоричен е и Жвовка в интервю за Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 2 години
Напротив той го осъзна още на вторият ден и каза че е готов да преговаря за неутралитет - Два часа по късно от НАТО казаха че такива преговори не може да се водят ---- Зеленски не е *** и ясно вижда какво става, но нещата са извън неговите възможности, дори и утре да каже че става неутрален това няма никакъв смисъл докато УСА и Русия не си разпределят баницата няма да има мир там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 2 години
На Володя му трябваха само 16 дена за да осъзнае, че той воюва за НАТО, а не НАТО за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Неутралитет за Украйна ще има, но друг ще го обсъжда ,няма да е Зленски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 2 години
Както нещата не зависят от Лавров така и нещата не зависят от Зеленски - Реалните преговори ще започнат когато на масата седнат Русия и УСА всички тези совалки на Бенет, Ердо, Макрон и Шолц са напълно безсмислени и от тях няма да произлезе нищо градивно един проблем не може да бъде разрешен от хора от които нищо не зависи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Кисимов
преди 2 години
Ako станат неутрални, ще имат нутриенти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още