IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия официално потвърди, че ще се кандидатира за член на НАТО

Русия днес е по-различна от страната, която познавахме преди месеци, смятат в Хелзинки

16:57 | 15.05.22 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив Ройтрес

Финландия официално потвърди, че ще се кандидатира за член на НАТО, съобщават световните агенции. Швеция ще последва своята съседка в отговор на агресията на Русия към Украйна, посочва Ройтерс.

По-рано днес (15 май) германският външен министър Аналена Бербок коментира, че страната ѝ ще работи за процедура за бързо членство на двете страни в Алианса. 

Финландският президент Саули Ниинистьо коментира по време на пресконференция, че кандидатурата ще бъде изпратена, след като получи одобрението на местния праламент. За бързо членство се обяви още и премиерът на страната Сана Марин, допълва Bloomberg. В Швеция пък започват вътрешни дебати за присъединяване към организацията.

"Русия е днес много по-разбична, отколкото я познавахме само преди няколко месеца", сподели финландският премиер по време на пресконференция в Хелзинки. Не можем да вярваме в мирното бъдеще около Русия, сподели още Марин.

Сегашното развитие на нещата идва след военната инвазия на Москва в Украйна. Преди това двете страни от години бавят конкретния отговор искат ли да станат част от НАТО или не. Сега обаче и двете преосмислиха своята национална сигурност. Финландия и Швеция станаха част от ЕС няколко години след разпада на СССР - през 1995 година. Още оттогава те обмислят дали да се присъединят към НАТО или да запазят своя неутралитет. За много финландци днес влизането в Алианса е въпрос на оцеляване.

Членството в НАТО изисква одобрението на всички 30 държави от организацията, а Турция вече изказа някои свои опасения. Те са свързани оснвоно с признаването на кюрдската работническа партия ПКК, коментира преди ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Но след среща с външните министри на Швеция и Финландия той коментира, че страната му ще оттегли своето несъгласие, ако двете страни откажат да подкрепят терористични групировки (за каквато се смята ПКК в Турция), както и вдигнат забрани за внос на турски стоки. Чавушоглу разговаря и с американския държавен секретар Антъни Блинкен по темата за членството на двете държави.

Турция е член на НАТО от 1952 година и страната никога не се е противопоставяла на политиката на "отворени врати" на организацията, коментира още турският вътрешен министър след разговори в германската столица Берлин. Той комантира още, че разговорите с неговоте колеги от Швеция и Финландия са били продуктивни и намекна, че опасенията на Анкара могат да бъдат отстранени.

Финландия изпълнява едно от изискванията на НАТО, което повечето членове на организацията пренебрегват - относно размера на разходите за охрана. То достига 2% от брутния вътрешен продукт на Финландия, става ясно от статистика на Bloomberg. 

нато нато

Източник: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 1 година
никой не тича ...водят го с остена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Мурзилажа, простички въпроси имам към вас, като за елементарни ора. Защо всеки тича към НАТО? Защо никой не иска с тандема Русия-Беларус? Нали там всичко е песен? Нали имат всичките ресурси на света? В мокрите ви сънища това са държави без алтернатива, а всички се редят на опашка за НАТО. А, де?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
ing5rov
преди 1 година
марионетните правителства по света са задействани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Превенция, превенция и само превенция- влизайте по-бързо, докато руския нацист в кремъл окончателно не е превЪртял и не е започнал ''специална военна операция'' не само в тези две европейски държави, ами и в Япония... Както написах преди, няма да се учудя, ако след 1-2 месеца и Япония поиска членство в НАТО- Курилските острови са спорни за русия и Япония...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още