IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаква конкретни действия от Швеция и Финландия

Анкара се противопоставя на кандидатурите на двете страни за членство в алианса заради подкрепа за кюрдски сили, които тя счита за терористични организации

18:14 | 27.05.22 г.
<p>
	Турският външен министър Мевлют Чавушоглу.&nbsp;<em>Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg</em></p>

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg

Турция очаква Швеция и Финландия да предприемат конкретни действия и да спрат подкрепата си за терористични групи по думите на Анкара, за да бъдат отменени възраженията ѝ за присъединяването им към НАТО, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Финландия и Швеция официално кандидатстваха за членство в НАТО миналата седмица, тъй като искат да засилят сигурността си след нашествието на Русия в Украйна. Те се надяваха на бърз процес на присъединяване, а останалите страни членки на НАТО определиха планираното разширяване като историческо.

Но Турция оспори хода, като заяви, че те приемат хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и последователи на Фейтулах Гюлен, когото Анкара обвинява, че стои зад опита за държавен преврат през 2016 г.

Всички 30 страни членки на НАТО трябва да дадат одобрението си, преди нова страна членка на бъде приета в алианса и така да се възползва от гаранцията за колективна сигурност на пакта.

“Трябва да бъде предприета конкретна стъпка относно притесненията на Турция“, заяви Чавушоглу на пресконференция. „Те трябва да спрат подкрепата си за тероризма“, допълни той.

Делегации от двете страни посетиха Анкара за разговори с турски представители в сряда.

Говорител на президента Реджеп Ердоган заяви по-късно, че Анкара е наблюдавала положително отношение към вдигането на ембарго върху износа на оръжие. Шведският външен министър Ан Линде съобщи в Twitter след разговорите, че диалогът е бил конструктивен и ще продължи.

Швеция и Финландия забраниха износа на оръжие за Турция след нашествието в Сирия срещу кюрдската групировка „Сили за защита на народа“ (YPG). Анкара счита групировката за идентична на ПКК и смята и двете за терористични организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още