IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест партии се регистрираха днес в ЦИК за вота на 2 октомври

Крайният срок за подаване на документите за участие изтича на 17 август

15:20 | 16.08.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Шест партии се регистрираха днес в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори на 2 октомври, като крайният срок за подаване на документите за участие изтича на 17 август. Документите си днес подадоха „Демократична България“, „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, ДПС, „Възраждане“ и ВМРО.

"Продължаваме Промяната" (ПП) се регистрира за изборите на 2 октомври като коалиция с "Волт" и "Средна европейска класа". Никола Минчев, член на Националния съвет на ПП, подаде необходимите документи в ЦИК заедно с председателя на "Волт България" Настимир Ананиев.

Пред медиите Минчев обясни, че в момента се регистрират като коалиция с "Волт" и "Средна европейска класа" като мандатоносители, тъй като все още не е приключила регистрацията на ПП в съда. Ако тя приключи в близките дни, ще бъде добавена към коалицията, разясни Минчев. По думите му за регистрацията са внесени 5550 подписа за участие в изборите, а целта им е постигане на мнозинство от поне 121 депутати в 48-ото Народно събрание. 

Относно коалицията с "Демократична България" (ДБ) Минчев заяви, че със сигурност ще работят заедно с ДБ – „дали под формата на предизборна, или следизборна коалиция, това е въпрос на тактика кой вариант ще ни донесе най-много мандати в 48-ото Народно събрание“, добави той. Минчев съобщи, че днес ще получат резултатите от дълбочинната социология, която са поръчали, за да видят наистина кой е по-добрият вариант за събиране на повече избиратели.

Той коментира, че целта им е мнозинство и посочи, че освен с ДБ, в миналия парламент са работили добре и с БСП. "Целим се в този формат да имаме мнозинство в бъдещия парламент. Това е нашата заявка и за това работим", коментира Минчев. 

„Демократична България“ се регистрира самостоятелно

„Демократична България“ се регистрира самостоятелно за вота на 2 октомври. Бившият правосъден министър Надежда Йорданова още веднъж посочи, че дясната коалиция е готова за общи листи с "Продължаваме промяната", които могат да бъдат регистрирани до 27 август.

"На ход са колегите от "Продължаваме промяната". България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите хора през 2020 г., които ясно заявиха, че не могат и не следва България да се управлява от корупционното статукво. Това, че към настоящия момент, ние изявяваме отделна регистрация, означава, че очакваме ясен отговор от "Продължаваме промяната".

"БСП за България" тръгва към изборите със самочувствие и решения

"Тръгваме на тези избори със самочувствие за добре свършена работа в редовното правителство, благодарение на нашето участие в него имаше мощна социална програма от 22 млрд. лева, която помогна на много семейства да преминат по-леко през тежката зима." Това заяви пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова след внасянето на документи и 7000 подписа за регистрация на коалиция "БСП за България" за участие в предсрочните парламентарни избори.

Тя посочи, че имат и решения как да продължат оттук нататък, особено предвид кризата, която ни очаква през есента и зимата. 

Имаме четири работещи решения, с които гарантираме, че ще преведем България и народа си по-спокойно през следващите месеци, заяви Нинова. Първото е, ако ни дадете повече доверие и участваме в следващия кабинет, налагане на мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители, посочи тя. Второ - сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените, трето - продължение на социалната програма и социалните приоритети, и четвърто - незабавни преговори с "Газпром", добави Нинова.

Според лидера на БСП не трябва да се разчита единствено на доставки от "Газпром", а да се търси диверсификация и алтернатива и да се избере най-доброто. "Но засега, поне от това, което виждаме, най-доброто, което се предлага, е от "Газпром", допълни тя.

На въпрос дали това не ограничава коалиционните партньори на БСП, тъй като много партии са срещу преговори с "Газпром", Нинова отговори, че много партии са били срещу такива преговори, но от онзи ден "чува и г-н Василев, и г-н Петков, а вчера и от "Демократична България", че трябва освен диверсификацията с втечнен газ и азерски газ, да се осигури и допълнително количество от "Газпром". Така че имаме напредък по този въпрос, обобщи тя.

Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС, заяви Корнелия Нинова. Тя посочи, че ще разговарят за съставяне на правителство с тези, които са готови да продължат борбата с модела на управление на ГЕРБ.

Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още