IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секциите за гласуване в чужбина ще бъдат не повече от 800

Срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната е до 6 септември

16:06 | 01.09.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Секциите за гласуване в чужбина на парламентарните избори на 2 октомври няма да са повече от 800. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов на брифинг днес.

Държавите, в които традиционно се подават повече заявления, са Турция, Испания, Великобритания, Германия и САЩ. Общият брой на заявленията досега е два пъти по-малък от броя на подадените за този период на предходните избори. До момента са подадени 28 896 електронни заявления и не повече от 15-20 заявления, подадени в дипломатическите и консулските представителства. От ЦИК напомиха, че срокът за подаване на заявление за гласуване извън страната е до 6 септември, предава БНТ.

След жребия вчера е установено, че една партия - “Единна народна партия”, няма да фигурира в електронните и машинни бюлетини. Партията не е регистрирала нито един кандидат в листите си и това е причината, поради която няма да бъде включена. 

Броят на секциите с машинно гласуване в страната е 9363, като 1104 от тях са с две машини. Секциите за организация на машинно гласуване извън страната са 290 секции, от които 235 са с две машини. Възможно е този брой да бъде увеличен, уточниха от ЦИК.

До 2 септември е срокът за подаване за гласуване по настоящ адрес. Заявленията се подават в общината. До 17 септември се подава заявление за гласуване в подвижна секция.

Най-рано на 6 септември ще има демонстрационни машини за гласуване в областните администрации.

Предизборната кампания започва от утре, 2 септември.

Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребий, с който определи номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване на изборите на 2 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още