IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК получава допълнително 9,5 млн. лева за техническо осигуряване на машинното гласуване

Правителството определи условията и реда за съхранението на устройствата за машинно гласуване

17:09 | 21.09.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството одобри допълнително над 9,456 млн. лева по бюджета на Централната избирателна комисия за 2022 г., съобщи пресцентърът на Министерския съвет. С парите ще се осигурят финансово дейностите по техническото осигуряване на електронното машинно гласуване за изборите за народни представители на 2 октомври, като в сумата е включен ДДС.

Обезпечените с постановлението дейности включват инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина, параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване.

Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за тази година.

Министерският съвет определи условията и реда за съхранението на устройствата за машинно гласуване. Според правителственото решение за осигуряване произвеждането на всички видове избори техническите устройства за машинно гласуване трябва да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни), които отговарят на условията за достатъчно пространство за съхранение, инсталиране и тестване, разтоварване, разпределение и транспортиране на машините. Трябва да се спазят и специфични изисквания за съхранението им – температура, площ, осветеност, определени от Централната избирателна комисия.

До осигуряването на подходящи помещения – държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, се предвижда да се ползват наети от ЦИК за срок не по-дълъг от две години помещения – частна собственост, които отговарят на изискванията.

От Министерския съвет напомнят, че Министерство на вътрешните работи трябва да осигурява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване.

ЦИК ще упражнява контрол върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, като достъпът до помещенията ще става само с разрешение на Комисията.

При осигуряване на помещения – държавна собственост, решението предвижда необходимите финансови средства да се осигуряват по реда Закона за публичните финанси.

Приемането на правителственото решение ще позволи на Централната избирателна комисия да сключи нов договор за съхранение на устройствата в помещения – частна собственост, до осигуряването на помещения – държавна собственост, посочват от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още