IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя нови санкции срещу Русия*

Блокът готви таван на цените на руския петрол в съответствие с въведения от Г-7, въпреки че от края на годината няма да внася такъв

16:39 | 22.09.22 г. 2
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg
Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще наложи нови санкции срещу Русия възможно най-скоро заради планираните референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Брюксел освен това ще продължи да оказва военна подкрепа на Украйна.

Това обяви на пресконференция върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат въведени незабавно, възможно най-скоро, в координация с нашите партньори", коментира Борел, цитиран от БГНЕС. „Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна, като доставяме военно оборудване, ако е необходимо“, допълва той.

Новите санкции на ЕС срещу Русия ще бъдат както персонални, така и секторни, пояснява Борел.

След срещата в Ню Йорк външните министри на ЕС са приели и декларация за ситуацията в Украйна. Европейският съюз разглежда референдумите в освободените територии като нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Новите санкции срещу Русия ще бъдат насочении към индивиди и фирми, пояснява и говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер, съобщава БНР. Той допълва, че Комисията ще предложи контрол върху допълнителния износ на граждански технологии към Русия, тъй като тя е преминала към военна икономика.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната му в сряда, която предвижда набирането на до 300 хил. резервисти за фронта в Украйна. В речта си той отправи и предупреждение, че ще използва „всички ресурси“, с които разполага, за да спечели войната в Украйна, като подчерта, че „това не е блъф“.

Западните съюзници осъдиха незабавно хода му. Германският канцлер Олаф Шолц определи решението му като „знак за отчаяние“, френският президент Еманюел Макрон каза, че руският лидер прави „нова грешка“.

„Путин показва слабост, защото това, което виждате, е, че той планира да мобилизира персонал, който е по-малко обучен, по-малко опитен, по-малко мотивиран. И той иска да започне референдум на украинска суверенна територия“, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за CNN. В интервюто тя също говори за нови санкции срещу Русия.

Междувременно Ройтерс публикува, че ЕС обмисля таван на цените на петрола, по-строги ограничения върху високотехнологичния износ за Русия и повече санкции срещу физически лица, като се позовава на информация на дипломати.

Трима дипломати от ЕС в Брюксел казват, че новите санкции ще бъдат насочени към таван на цената на петрола, който да съответства на договорения от Г-7.

Някои от източниците на агенцията казват, че индивидуалните санкции ще се основават на списък, изготвен от най-видния вътрешен критик на Путин - хвърленият в затвора антикорупционен активист Алексей Навални. В списъка му фигурират 6 676 души, които той определя като „подкупници и войнолюбци“.

Някои държави искат да се насочат към роднини и близки помощници на вече санкционираните заради заобикалянето на настоящите мерки. Държавите от ЕС обаче още не са се съгласили да признаят такова заобикаляне на санкциите като криминално престъпление.

Брюксел ще трябва да реши и какво да прави с руснаците, които бягат от военна служба. Трите балтийски държави казаха, че няма да им предложат убежище. Финландия и Полша също ограничават влизането на руски граждани, макар че ЕС като цяло отхвърля въвеждането на обща забрана за пътуване.

Не е ясно какво въздействие би имало ограничаване на цената на руския петрол, след като ЕС вече се съгласи на петролно ембарго, което трябва да влезе в сила до края на годината, с изключение за Унгария и България.

Ограничения върху износа на луксозни стоки за Русия също са на масата, като някои страни искат и налагане на забрана на вноса на руски диаманти и конфискация на руски активи в Европа. Последното е малко вероятно да получи необходимата единодушна подкрепа от всички страни от ЕС.

* Обновена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 22.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 1 година
удри тая гааад, малко им е! Пълен блокаж и 5 метрова стена по границата с орррките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Щом като всичко е наред, защо ще налагат санкции?!?! Или не е наред? Или ГОЛЕМИЯТ бял сахиб това е наредил? Във всеки случай европейското ритуално жертвоприношение продължава с пълна сила. А през това време сафибите продават газ и нефт и правят дебела пачка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още