IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подаде молба за ускорено членство в НАТО

Киев е готов на преговори с Русия, но при друг президент, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски

18:04 | 30.09.22 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

След като руският президент Владимир Путин подписа договорите за анексирането на четири окупирани украински провинции - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, украинският президент Володимир Зеленски подписа молба за ускорено членство в НАТО.

"Де факто сме съюзници... де факто ние вече извървяхме пътя си към НАТО", пише той в изявление на сайта на украинското президенство и посочва, че Украйна кандидатства да го направи и де юре "по процедура, която е съобразена със значението на Украйна за защита на цялата общност".

Зеленски отбелязва още, че членството в НАТО изисква пълното единодушие на всички членове и е необходимо време за това. "И затова, докато това се случва, ние предлагаме да приложим нашите предложения относно гаранции за сигурност за Украйна и цяла Европа в съответствие с Киевския договор за сигурност, който беше разработен и представен на нашите партньори", пише той.

В изявлението не се дават повече подробности относно Киевския план, но в последните дни Володимир Зеленски проведе серия от срещи с европейски и световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, германския канцлер Олаф Шолц и канадския премиер Джъстин Трюдо.

Зеленски заявява още, че това е акт в защита на сигурността на целия свободен свят и допълва, че Русия едва ли щеше да се спре с Украйна, ако Киев не ѝ се беше противопоставил, и щеше да напредне към Прибалтийските страни, Полша, Молдова, Грузия, Казахстан. Украйна може да гарантира  границите на всички европейски държави и че никой няма да върне войната на континента.

"Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината", заявава още украинският президент в своето изявление.

В своята реч Владимир Путин призова за преговори с Украйна, макар и да беше катеричен, че не става и дума за разговори относно анексираните украински територии. Украйна е готова на преговори, но не и с Путин, заявява обаче Зеленски. 

Цялата територия на страната ни ще бъде освободена от този враг – врага не само на Украйна, но и на самия живот, човечеството, закона и истината.
Володимир Зеленски
президент на Украйна

"Той (Владимир Путин - б.р.) не знае какво е достойнство и чест. Затова ние сме готови за диалог с Русия, но вече с друг президент на Русия", категоричен е украинският държавен глава.

Припомняме, че Русия започна война в Украйна на 24 февруари, а един от мотивите е защитата на сигурността си, визирайки исканото от Киев членство в НАТО и ЕС. По време на месеците, в които се водеха активните бойни действия, украинските власти не веднъж коментираха, че са разбрали, че не са желани в НАТО. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: baybay11обилият ви- обидилият ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 Що се отнася до ''обидите''- какво общо имат някакви си обиди, с факта, че русия води завоевателна война в Украйна с цел унищожаване на държавата Украйна и присъединяването на нейната държавна територия към руската..Ако Вас Ви обидят, вие какво- не водите дело в съда за обида, а отивате, разстрелвате семейството на обилият ви, насилвате наследниците му да ви прехвърлят всичките си наследствени дялове и ставате едноличен наследник на човека, когото сте убили съвсем умишлено- така ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 5
DS66
преди 1 година
Готови били за преговори при друг президент, пак лъжат..те войната няма да я спрат докато Европа не се разпадне и еврото да отиде в кофите за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
До: DS66 Вижте сега, фалтите са си факти- русия нападна Украйна, а не обратното. Съгласно Резолюция 3314 на ООН за военната агресия, агресията е престъпление срещу мира и за извършването й се носи международноправна отговорност. Тази международноправна отговорност на русия се изразява в налагането на санкции от ЕС и САЩ и другите държави към русия като държава- извършител на военна агресия в Украйна.Що се отнася до хиперинфлацията, сащ нямат интерес от нея в ЕС, но русия има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: Zlato ... В Швейцария затвор ако се топлиш над 19С. Пак заради Путин. Тоя Путин с едно движение изпълни мечтите на Грета, че чак взе да става съмнително ;-)Switzerland considers JAILING anyone who heats rooms above 19C for up to three years if the country is forced to ration gas due to Ukraine warhttps://***.dailymail.co.uk/news/article-11189267/Switzerland-considers-JAILING-heat-rooms-19C-country-forced-ration-gas.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
До: DS66 ... Просто трябва някой лош, за да си прокарат недоносените идеи: зелени революции и разни подобни глупости. Преди 10 години едва ли бих повярвал, че зимата ще трябва да пестим ток. Сега вече официално ЕС ще режат жицата в час пик. Това заради Путин ;-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 8
DS66
преди 1 година
Русия май въобще не е големия проблем за който я представят, те наистина обаче ги правят тези неща да анексират територии и причината е че ги предизвикват, а те пък лесно тръгват. Но и от другата страна не са луди хората, просто някой нарежда и ще поддържат война докато се случи хиперинфлация и то в Европа. Тези в Европа са виновни, те виждат какво става, не могат ли да го девалвират това евро и няма да загиват хора, защото като гледам как се натиска те ще стигнат до девалвация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 7
DS66
преди 1 година
До: baybay11Те и едните и другите хем са превъртяли, хем не са чак толкова луди. Просто ги правят луди, защото явно това се прави с цел - голямо нулиране на дълговете и докато не се получи, ще им нареждат едно и също. Не вярвам страна която е оттатък ръба на нервна криза, вече го е прехвърлила защо над половин година ги обиждат и то по начин който за съвременния човек е по лош от богохулство за вярвашите хора и те не употребяват ядрено оръжие, а постоянно ги подтикват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 7
GiRo
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Импотентно болно панелно човече. Mразещо живота си дотолкова, че да придобие фетиш към един диктатор. Защо не се преселиш в Русия? Тъкмо ще помогнеш със заличаването на Украйна. Ама не ти стиска, нали? И за двете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 10
baybay11
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРССТози, който наруши всички международни договори, беше русия. Интересно- Вие бг гражданин ли сте, и ако сте , как гледате на факта, че русия над осем пъти заплашва с първи руски ядрен удар и държавите от НАТО, и Украйна и какво знаете за ядрената радиация и радиоактивния облак- според Вас, той ще подмине ''някакси'' България, така ли..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още