IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС при Радев: Отворени сме за диалог, не поставяме предварителни условия

От Движението искат да чуят конкретни политики, за да решат дали да подкрепят ГЕРБ за кабинет

14:49 | 02.11.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От ДПС са отворени за диалог с всички парламентарно представени партии и няма да поставят предварителни условия. Това стана ясно от изявленията на Движението по време на консултациите при президента Румен Радев.

Държавният глава проведе днес консултации с представители на ДПС, след като вече разговаря с ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“.

От Движението не заявиха категорично дали биха подкрепили кабинет с първия мандат (ГЕРБ). Условието на ДПС, за да подкрепи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, е да се видят конкретни политики и край на противопоставянето, реваншизма и контрареваншизма.

„Диалог и разбирателство. Това е квинтесенцията за излизане от политическата криза, респективно и от останалите кризи“, посочи пред президента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Еднакво си говорим с всички. Има разлика между диалог и разговор... Диалог с предварителни условия и червени линии трудно би произвел какъвто и да е продукт. Диалог с разделителни линии, основани на реваншизъм и омраза, трудно ще произведе продукт. Затова от ДПС на преден план поставяме диалога”, каза лидерът на ДПС.

„Призоваваме за нормалност в политиката. В основата на това е диалогът между различните парламентарни групи, между власт и граждани, межу различните институции“, допълни той. 

Карадайъ каза още, че в момента ситуацията е на етап разговори. „Предварителните условия до голяма степен водят до там разговорите да не могат да станат диалог. Затова и не поставяме предварителни условия“, каза Карадайъ. 

Президентът попита дали ДПС ще подкрепят първия мандат и при какви условия, а от ДПС не дадоха категоричен отговор.

„За първия мандат най-голямата група в парламента има правото да предложи премиер. Ние очакваме предлагане на политики. Ако се предлага реваншизъм и продължаване на идеята за противопоставяне, ние не бихме подкрепили това. При първи мандат ще подходим така. Ще подходим така и към втори и към трети мандат. Разчитаме да има стабилно управление в страната", коментира Карадайъ.

Той отбеляза, че ДПС има ясни идеи за съдебна реформа и борба с корупцията, но не са срещнали подкрепа.

Лидерът на ДПС заяви още, че ако сега в парламента се внесе нов проект за бюджет без ясно мнозинство, то сметката ще се прави чрез предизборен популизъм. Така, според лидера на ДПС, заложеният дълг от 15 млрд. лв. може да се увеличи до 30-35 млрд. лв.

Той приветства служебния кабинет за внесеното предложение за удължаване на бюджета за 2022 г.

От своя страна президентът Радев подчерта важността от съставяне на редовен кабинет, който да се справи с важните задачи пред страната. Той припомни, че за по-малко от две години българите гласуват четири пъти за парламент.

„Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да управлява сама. Не дадоха възможност за лесни коалиции. Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да бъдат решавани устойчиво и ефективно. Това означава редовно правителство, подкрепено от мнозинство, което да поеме отговорността да управлява в нелеки времена“, каза Радев.

Още в началото на процедурата по консултации с партиите президентът заяви, че няма да бърза с връчването на мандатите. При срещите си с партиите Румен Радев настоява да се изчерпят докрай всички възможни опции за правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сега се употребява създаващ щети метод за държавна финансова политика. Министерството на финансите влияе за лоша промяна на покупателната способност на националната валута. Финансовата неправилност причинява сегашната инфлация. Дори с най-силно политическо желание е невъзможен устойчив държавен просперитет. Централната банка е некомпетентна за прекратяване на сегашната инфлация. Защо е с обществено пренебрегване на държавната финансова грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още