IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия ще се опитат да рестартират инспекциите на руски обекти за ядрено оръжие

Представители на двете страни ще се срещнат в следващите седмици, за да обсъдят въпроса

21:41 | 08.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Представители на Русия и САЩ ще се срещнат през следващите седмици, за да обсъдят възобновяването на инспекциите на обекти за ядрено оръжие съгласно новия договор START.

Това представлява малка стъпка към възобновяване на преговорите за контрол на въоръженията, преустановени след руското нахлуване в Украйна, пише Bloomberg.

Говорител на Държавния департамент потвърждава, че се подготвя среща на Двустранната консултативна комисия, но отказва да коментира детайли за датата и мястото на срещата. Говорителят единствено казва, че срещата няма да се проведе в Женева – обичайното място досега.

Двама души в Москва, запознати с дискусиите около преговорите, които са поискали да не бъдат разкривани, казват, че най-вероятното място на срещата е Кайро, столицата на Египет, тъй като Швейцария се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков отказва да коментира темата.

Русия забрани на американските инспектори да влизат в обектите ѝ за ядрени оръжия през август в отговор на ограниченията за визи и пътувания на руснаци.

Двете страни първоначално бяха преустановили проверките на място през март 2020 г. поради пандемията от Covid-19 и обсъждаха как да ги рестартират безопасно. За последно двустранната комисия, която се занимава с практическите въпроси за това как се прилага новото споразумение START, се срещна в Женева преди малко повече от година.

Въпреки че САЩ прекъсна повечето контакти с Русия заради войната, някои канали за комуникация са запазени. В Москва официални лица призоваха за възобновяване на по-широк диалог, включително относно възможен нов договор приемник на този. САЩ казват, че това не е възможно, докато инспекциите не бъдат подновени.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер в понеделник потвърди, че САЩ са имали контакти на високо ниво с Русия, като същевременно отказа да коментира съобщенията, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан наскоро е провел тайни разговори със сътрудници на руския президент Владимир Путин в опит да спре надигащото се ядрено напрежение.

Путин и администрацията на президента Джо Байдън удължиха договора Нов START за пет години през 2021 г. Така Вашингтон и Москва си дадоха време за нови разговори за стратегическа сигурност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още