IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент призна Русия за страна, спонсорираща тероризъм

Български евродепутати гласуваха против резолюцията

14:45 | 23.11.22 г. 29
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският парламент прие резолюция, с която признава Русия за страна, спонсорираща тероризма, става ясно от съобщение на институцията. Преди решението Русия беше определена като терористична държава от Пленарната асамблея на Съвета на Европа и от Пленарната асамблея на НАТО.

Решението беше прието с голямо мнозинство - 494 гласа "за" и 58 "против", а 44-ма депутати се въздържаха при гласуването. Сред гласувалите против са и българските представители в Европейския парламент Сергей Станишев, Иво Христов, Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Елена Йончева, е видно още от сайта на институцията.

От началото на октомври Москва започна масирани атаки срещу обекти на гражданската инфраструкутра в Украйна. По последни данни на властите в страната към 50% от енергийните съоръжения са повредени. В своята резолюция европейските депутати подчертават, че умишлените атаки и жестокости, извършени от руските сили и техните подставени лица срещу цивилни в Украйна, унищожаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право се равняват на терористични актове и представляват военни престъпления.

По време на дискусиите в пленарната зала за резолюцията европейски депутати призоваха ЕС да включи паравоенната организация "Вагнер" и 141-ти специален моторизиран полк, известен като "кадировците", както и други въоръжени групировки, финансирани от Русия в списъка с терористични организации.

Със своята резолюция ЕП призовава за по-голяма изолация на Москва в международен план, включително и повдига въпроса за членството на страната в Съвета за сигурност на ООН, а контактите на ЕС с официални руски лица - сведени до минимум.

Европейските депутати настояват и за още санкции срещу режима на Владимир Путин и поискаха от членовете на общността да следят за заобикаляне на съществуващите ограничения. Досега страните от ЕС приеха осем пакета със санкции, сред които и петролно ембарго, което трябва да влезе в сила от 5 декември.

Заради войната, която Москва започна в Украйна, ЕС извади от SWIFT повечето руски банки, замрази руски активи и наложи санкции срещу редица олигарси и близки до режима в Кремъл лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Хаххааахах ... Бензинът и нафтата са българско производство драги ми Смехурко , ние не внасяме рассийски . Петролът понякога е рассийски , щото се внася и от Ирак и от Тунис ... У нас се внася и румънски и гръцки бензин и нафта , скъпите горива на всички без ЛУК са внос !! Ако не знаеш , от около 10 години по няколко пръта от горивото в 5ти и 6ти реактор е на Уестингхаус тестват за лицензиране ... :))) ... Метрото , онова раздрънканото , викаш съветЦко , а ?! Личи си ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 примерно не си ли зададе въпроса на тая "умна" глава, защо за под година построихме над 500 км газопровод на руснаците с бюджетна пара, който никога няма да избием, а в същотот време се мотаме над 40г. със сторежа на северната магистрала...или поне да ги беха изхарчили да изчистят реките, че да не заливат селията при всеки дъжд над 15 минути? ... като е за Ватландия пари имаме, като е за нас НЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 оня ден беше казал че русия е пропаднала държава и не може да си избере читав управляващ.... и с това се съгласих, но ти пак им целуваш задницците, а сам стигна до този извод!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 *** да му се незнае, нали до сега точно това се опитваме да обясним на кухххата ти глава, че сме руски вилает и ни управяват ***... рзбира се че ще си купим от най некачествените мотриси. произедени в русия! Разбира се че ще направим така да имаме само руски бензин...и много други неща! Леко по леко напипваш проблема, но лимитираните ти умствени възможности пречат на логическия процес....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Амин! Дай Боже! Аз имах предвид до тогава, че ще бъде малко конфузно. Апропо, ти кола караш ли? Сипваш ли руски бензин и дизел? Или се движиш с метрото? Амо и то 2/3 руско, да му се не знае! На руския тероризъм това му е най-лошото, че е всепроникващ и избива навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Ще се откажем ... Както отказахме газчицата ... и ладите ... и деветосептемврийските манифестации ... и поклоненията пред мумиите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Това е толкова вълнуващо за българите! Ще си сипваме в колите терористично гориво и ще си светим и готвим с терористичен уран. Или ще се откажем от тях в името на антитероризма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още