IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ГЕРБ няма по-добър вариант за премиер от мен

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, каза Никола Минчев

11:42 | 04.12.22 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че има два варианта за номинация за премиер на ГЕРБ-СДС - той или неутрален кандидат, който да е приемлив за другите партии, ако те се съгласят да подпишат управленско споразумение.

"Можещ, знаещ, измъкващ от кризата - това съм аз или друг премиер, който да може да подпише този документ с тях и да изкараме зимата. Всичко друго е див популизъм. Ако искаме мощно да излезем от кризата, вариантът съм аз, колкото и нескромно да звучи", изтъкна той, цитиран от БНТ.

Кой от двата варианта ще избере партията ще стане ясно след заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ днес следобед.

"ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме, мисля че все още в ГЕРБ по-добър от мен няма. Само че такова правителство на малцинството надали е най-доброто за стабилност в момента. По-скоро още не е узрял политическият елит...и Меси е на 31 г., но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение и това съм аз“, каза Борисов.

„Вторият вариант пред нас е да предложим премиер, който все пак да мине“, заяви бившият премиер и добави, че ако политическата криза продължи, „това ще донесе непоправими последици. Колегите ще си заминат в еврозоната, в Шенген, нас ще ни откъснат като котва и ще ни оставят като буфер срещу бежанците. Това преди години беше първата идея, срещу която така съм тропал по масата, че не можете да си представите“, изтъкна той.

Кой от вариантите ще бъде приложен ще зависи от това дали ще бъде постигнато съгласие с другите партии по приоритетни политики, включително и с "Продължаваме промяната", стана ясно от думите му.

„Без инат може да се направи правителство - с кратък мандат, разписани функции и кои да са министрите. Тогава НС ще контролира, защото ако министърът си позволи да направи нещо извън този морален документ, тъй като той няма друга стойност, парламентът ще го свали. Това сме го правили и с "Реформаторския блок", и с "Патриотичния фронт", и с АБВ“, заяви Борисов.

Утре парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство. ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати от 240-членния парламент.

Борисов изтъкна, че на България е необходимо съставянето на правителство по най-бързия начин, като това ще допринесе и за присъединяването ни към Шенген.

"Две години безвремие, експерименти, тотален удар върху професионализма в МВР, само политически назначения и чистки довеждат до този резултат. И аз, понеже разбрах от колеги, че някои партии щели да внасят декларация в Народното събрание да прилагаме контрамерки срещу Нидерландия, ГЕРБ няма да подкрепи това. Защото трябва по най-бързия начин, за да не завличаме и Румъния, да направим правителство за 20-30 дни, да гарантираме сигурността на границата и да вървим в пакет с трите държави", каза Борисов.

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, независимо дали е съставено от политически фигури или от експерти, каза пред БНТ заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Ако мандатът за съставяне на правителство, който президентът Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС утре, не бъде изпълнен, съгласно конституцията вторият мандат ще отиде при „Продължаваме промяната“.

"За правителство с мандата на ГЕРБ ще гласуваме против при всички положения, защото и зад едно експертно правителство в крайна сметка се крие и политическа подкрепа. Защото които и да са експертите, може да са много разумни хора, това остава правителство на ГЕРБ с мандат на ГЕРБ. Много е важно как се преговаря с тази партия, защото това е същият ГЕРБ, който ни управлява последните 12 години. Това е същата партия, благодарение на която не наваксахме изоставането си от другите държави, а напротив - изостанахме още повече. И дори отказът на Нидерландия да ни пусне в Шенген е ясно потвърждение за това. И сега със същите тези хора, които ни доведоха до това състояние, трябва да седнем и да си кажем, че нищо не е било. Не става точно така", заяви Минчев.

Относно промените в Изборния кодекс заместник-председателят на парламента коментира, че с поправките ГЕРБ и БСП не само са върнали хартията, но и са обезсмислили изцяло и машинното гласуване.

От "Продължаваме промяната" са поставили промените в Изборния кодекс като условие за съставяне на правителство на малцинството с втория мандат, като един от начините да се види дали това малцинство може да има подкрепа.

"Едно от условията да сформираме правителство на малцинството беше Изборния кодекс, защото така се управлява много трудно с малцинство. За да се наемем с тази сложна задача, все пак имаше няколко стъпки, които да докажат, че в тази сложна ситуация бихме могли да се наемем с тази задача. Просто това беше една от стъпките, които заявихме и тя не се реализира", обясни Минчев.

Той допълни, че от "Продължаваме промяната" не се притесняват от проверките на прокуратурата, засягащи управлението на кабинета "Петков".

"Това са акции на прокуратурата. Да не забравяме, че това е най-нерефомираната част от всички държавни институции. Това, че прокуратурата се е активизирала, не значи, че има реален проблем и аз съм сигурен, че това ще се види след като приключат проверките", изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 04.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още