IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна унищожава „асиметричното предимство" на Русия

Москва отново поръчва стотици безпилотни самолети от Иран, твърдят източници от ООН

07:00 | 07.12.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Украйна унищожава „асиметричното предимство" на Русия

Нападенията срещу две руски военни летища може да се окажат повратна точка във войната в Украйна. Дори и да няма официално потвърждение от Киев, има много индикации, че в понеделник Украйна за първи път доказа, че може да атакува на големи разстояния в сърцето на Русия. Дотогава Русия, която е голяма военна сила, можеше да действа почти необезпокоявано на собствената си територия и да зарежда с боеприпаси бомбардировъчния си флот за нови и нови атаки срещу украинската енергийна инфраструктура.

Но сега изглежда, че това се е променило. За първи път под обстрел попаднаха двете руски военни летища „Джагильево" в Рязанска област и „Енгелс" в Саратовска област. Според украинските данни руски бомбардировачи с далечен обсег на действие от типа Ту-95 и Ту-22М с крилати ракети на борда редовно излитат от тези летища към Украйна.

Съобщава се, че два самолета са получили леки повреди при атаките. Трудно е обаче да се прецени колко сериозни са действителните щети за руския бомбардировъчен флот. Журналистът Марк Крутов от радио „Свобода" разпространи в Twitter сателитни снимки, на които се вижда, че има следи от изгаряния и пожарогасителна пяна до Ту-95 след атаката срещу летище „Енгелс". На друго изображение се вижда повредената опашка на бомбардировач на летище „Джагильево", а на друго - изгоряла цистерна с гориво - експлозията на превозното средство е причинила и трите жертви, за които съобщава Москва.


База за ядрени бомбардировачи

„Енгелс" е и руска военновъздушна база за стратегическите ядрени сили. Името на летището, което звучи необичайно за Русия, идва от близкия голям град Енгелс, който от своя страна е кръстен на немския философ и комунистически революционер Фридрих Енгелс. Някога градът е бил административно седалище на краткотрайната автономна Волжкогерманска република - до нейното разпадане и депортирането на етническите германци от 1941 г. нататък.

Какви оръжия е могла да използва Украйна срещу летищата? Москва обяви, че това са „реактивни безпилотни самолети съветско производство". Самият Киев обаче не е потвърдил официално нападенията. В края на ноември обаче обикновено добре информираното украинско военно списание Defense Express вече предполагаше, че Украйна може да превърне съветските разузнавателни безпилотни самолети от типа Ту-143 и Ту-141 Segler в крилати ракети. 


През пролетта вече бе имало инцидент с евентуален украински Ту-141 над Балканите: На 10 март един от тези разузнавателни безпилотни самолети се разби в Хърватия. Преди това вероятно е излетял от Украйна и е преминал през Румъния и Унгария - и двете - страни от НАТО, както и Хърватия. 

За безпилотния самолет Ту-141 се знае, че е дълъг почти 15 метра и тежи цели 6 тона. Обикновено той се изстрелва от подвижна рампа, след което следва предварително програмиран маршрут и накрая се приземява с помощта на парашут. Твърди се също, че има обсег на действие до 1000 км, което би позволило летища в Русия да бъдат в обсега на Украйна. От друга страна, дронът Ту-143 лети само на разстояние до 200 километра. Възможно е Украйна да е превърнала Ту-141 в дрон камикадзе и да го е оборудвала с експлозиви вместо с наблюдателна техника.

Специалните сили ли са насочили дрона към целта?

Ако е така, как този дрон е успял да избегне руската противовъздушна отбрана и да се приближи точно до целите? Според Москва дроновете са летели на малка височина и в крайна сметка са били свалени над летищата - щетите са нанесени само от падащи и експлодиращи отломки. Поне една от атаките е била осъществена с помощта на специалните сили в близост до базата, съобщава New York Times, като се позовава на украински правителствен служител, пожелал да запази анонимност. Според него ракетите всъщност са били изстреляни от украинска територия.

Ако случаят е такъв, би отговарял на картината: Напоследък украинските военни неведнъж успяват да изненадат противниците си и световната общественост с техническа изобретателност. Друг пример е комбинираната атака с дронове срещу базата на руския Черноморски флот в Севастопол в Крим в края на октомври. Няколко руски фрегати бяха повредени. Украйна използва, наред с други неща, безпилотни лодки, които вероятно е разработила сама.

Възможно е безпилотни самолети да са изиграли роля и в нападението срещу руското военно летище Саки в Крим в началото на август. През септември обаче украинският главнокомандващ Валерий Салушний пише, че нападението е било извършено с ракети. Потапянето на ракетния крайцер „Москва" през април от две украински противокорабни ракети тип „Нептун" вече демонстрира технологичните възможности на страната.

„Асиметричното предимство" на Русия в опасност

Но какво означават атаките срещу летищата „Енгелс" и „Дягилево" за по-нататъшния ход на войната? Ако Украйна наистина е в състояние да обстрелва цели в по-голямата част от европейската част на Русия, „асиметричното предимство" на Москва е застрашено, коментира в статия за Guardian Люк Хардинг, автор на книгата "Инвазия". Тогава Русия вече няма да може да изстрелва необезпокоявано крилати ракети от безопасно разстояние от собствената си територия.

Нападенията срещу летищата могат да се окажат и в полза на военните планове на лидера на Кремъл Владимир Путин, подозира кореспондентът на ntv Райнер Мюнц, който предава от Москва: „Те могат да допринесат за това повече руски граждани в бъдеще да се обявят в полза на войната". Неотдавна социологическите проучвания показаха, че подкрепата за войната сред руското население е намаляла значително.

Самият Путин свика Съвета за сигурност на страната си като първа реакция на нападенията. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви пред репортери, че властите ще предприемат „необходимите" мерки, за да защитят страната от украински атаки.

Русия отново поръчва стотици безпилотни самолети от Иран?

Според дипломати Русия отново е поръчала стотици безпилотни самолети и балистични ракети от Иран. „Знаем, че Иран планира да увеличи доставките си на безпилотни летателни апарати и ракети за Русия в значителни количества", заявиха пред Deutsche Presse-Agentur източници от ООН в Ню Йорк.

Москва иска да противодейства на острия недостиг на военни доставки. Става дума за поръчка за няколкостотин снаряда и стотици безпилотни летателни апарати. „Не мисля, че все още са доставени, но явно са в книгите за поръчки", казва източник от Ню Йорк.

Според последователни съобщения Иран вече е изпратил на Русия през август безпилотни самолети, които могат да се използват за атакуване на военни обекти като радарни инсталации и артилерия.
 
Няколко седмици по-късно въоръжените сили на Русия няколко пъти атакуваха цели в Украйна с ирански безпилотни самолети камикадзе от типа Shahed 136, които се разбиват в целта с висока скорост и нанасят големи щети.

След това държавите от ЕС наложиха допълнителни санкции срещу Иран, който вече беше обект на редица наказателни мерки.

Първоначално не бе ясно как точно Русия може да изрази благодарността си към ръководството в Техеран за военната помощ. Според оценката на дипломатите вероятно ще става дума не толкова за пари, колкото за военна помощ: Вероятно ще има много по-задълбочено сътрудничество в областта на отбраната - с огромни последици за сигурността на региона.

Влиятелната регионална сила Иран, с която сключването на ново международно ядрено споразумение става все по-малко вероятно, напоследък усъвършенства ядрения си арсенал. Украинският президент Володимир Зеленски изрази подозрение, че ядрената сила Русия може да помогне на Иран в ядрената му програма в замяна на оръжията. Според Зеленски руската армия също така е насочвана от иранците в използването на безпилотни самолети.

OOН: Милиони украинци остават без отопление, електричество и вода 

ООН изрази тревога заради руските удари срещу украинската инфраструктура и предупреди за влошаване на хуманитарната криза, предаде междувременно DPA. "Нападенията срещу енергийната инфраструктура на Украйна, включително електроцентрали и топлоцентрали, оставят милиони хора без достъп до отопление, електричество и вода, добавяйки още едно опасно измерение към причинената от войната хуманитарна криза", заяви организацията. Украинците са лишени от здравеопазване, а децата – от образование, каза ООН.

"В Украйна днес възможността на гражданското население да оцелява е подложена на атака на фона на смразяващи температури и разрушение", заяви координаторът на ООН за извънредната помощ Мартин Грифитс.

Той отбеляза, че Световната здравна организация е съобщила за най-малко 715 нападения срещу здравеопазването в Украйна, включително 630 засегнали здравни обекти и 61 засегнали здравни работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
Хммм ... допотопни реактивни дронове от съветЦката епоха да счупят модернизираните С-300 и С-400 ... малко се съмнявам , че са успели ... Ако има отворени залози , бих сложил на , трето или четвърто вече , бойно кръщене на стелт дронове от BAE Systems ... Рaшистите , преди да започнат дивaщините си в Украйна през 2014 , са се постарали да лишат държавата от всякакво технологично и военно предимство ... Все пак на нечестивият занулен идеята за "рассийски мир" му е в главата от доста време ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още