IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една източноевропейска страна в ЕС се насочва към популистко управление

Партии, които гледат скептично на подкрепата за Украйна и се противопоставят на санкциите срещу Русия, може да дойдат на власт в Словакия

16:31 | 16.12.22 г. 2
Сваленият словашки премиер Едуард Хегер. Снимка: Bloomberg LP
Сваленият словашки премиер Едуард Хегер. Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз е изправен пред потенциален удар за крехкото си единство, след като правителството на Словакия падна от власт и тласна страната към политическо сътресение и голяма вероятност от предсрочни избори, предава Bloomberg.

В момент, когато страната членка на ЕС с население от 5,4 млн. души се насочва към предсрочни избори, обществени допитвания дават водещо място на политически сили, които гледат скептично на подкрепата за Украйна, включително бивш премиер, който открито се противопостави на санкциите срещу Русия и зае страната на унгарския премиер Виктор Орбан, подкрепяйки отстъплението му от демокрацията.

Словашкият президент Зузана Чапутова се очаква да прекрати мандата на правителството в петък, ден след като вотът на недоверие, внесен от бивш коалиционен партньор, беше одобрен от мнозинството в парламента. Междинните варианти включват назначаване на ново правителство, но консенсусът се измества в полза на провеждането на предсрочни избори през пролетта на следващата година.

Обществените допитвания дават водещо място на две партии, оглавявани от бивши премиери – Петър Пелегрини и Роберт Фицо. Докато Пелегрини е по-неопределен в позицията си към основни проблеми на ЕС, Фицо, който три пъти беше премиер на страната и беше принуден да подаде оставка през 2018 г. след убийството на журналист, разследващ корупция, се зарече да спре доставките на оръжие за Украйна и да предоставя само хуманитарна помощ.

Социалдемократите на Фицо отбелязват ръст спрямо рекордно ниската си подкрепа миналата година и заемат второ място в допитванията. Популисткият бивш премиер критикува остро досегашното правителство в момент, когато словаците са изправени пред тежка криза с разходите за живот и ускоряване на инфлацията.

Пелегрини, който преди време беше вицепремиер в правителството на Фицо, оглавява партия „Смер“ и ще има различни варианти за сформиране на съюзи, включително с Фицо или с крайнодесни сили. Той изрази задоволство от падането на правителството в четвъртък.

„Това е най-хубавият подарък под елхата за словаците“, написа Пелегрини във Facebook след гласуването в парламента.

Провеждането на предсрочни избори ще изисква поправка в конституцията с подкрепата на три пети от депутатите в парламента, тъй като системата на Словакия не предвижда съкратен мандат на законодателния орган.

„Президентът очаква от нас да променим конституцията, за да позволим съкращаване на мандата на парламента до края на януари“, заяви председателят на парламента Борис Колар пред телевизия TV JOJ късно в четвъртък. „Ако не го направим, тя ще назначи служебно правителство от технократи“, допълни той.

Предсрочните избори може да се проведат най-късно до юни. Парламентът трябва да гласува следващата седмица поправка, която да позволи провеждането на предсрочни избори, добави Колар.

Словашкото правителство на партията на премиера Едуард Хегер дойде на власт преди две години с платформа за изкореняване на корупцията след скандалите от ерата на Фицо. Но управлението му на пандемията и войната в съседна Украйна са помрачавани от постоянни вътрешни борби, често съсредоточени около лидера на партията Игор Матович, който е и финансов министър.

В същото време антизападните нагласи, придружени със скептицизъм към ваксините и проруска дезинформация в социалните мрежи, намаляват подкрепата за ЕС и НАТО. Допитване от последните дни показа, че само около половината от словашките граждани вярват, че руската агресия е причината за войната в Украйна и смятат, че Русия заслужава повече доверие от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още