IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетите на шведското председателство на Съвета на ЕС: Украйна, миграция, бюджет, енергетика

Стокхолм се изправя пред сериозно законодателно предизвикателство заради забавянията около COVID и войната в Украйна

13:09 | 26.12.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Борба със сексуалното малтретиране на деца онлайн

Регламент на ЕС може да принуди технологични компании като WhatsApp, Instagram и Google да откриват, премахват и докладват такова незаконно съдържание – нещо, което в момента не се изисква да правят.

Те също така ще трябва да сканират съобщенията на хората, за да откриват потенциални нарушители. Неспазването на законодателството може да доведе до солидни глоби до 6 процента от глобалните приходи на компаниите.

Знаковият план на ЕС обаче предизвика опасенията за основните права сред активисти, технологични компании и европейски наблюдатели за защита на данните. Те предупреждават, че законът законът може да подкопае криптирането и да доведе до масово наблюдение.

След като Комисията представи плана си през май, страните от ЕС в момента изучават практическото му приложение. В ЕП също започват дискусии. Законодателите поискаха допълнителен анализ на противоречивия проектозакон на Комисията, което допълнително ще забави преговорите.

По този чувствителен въпрос ще има напрегнати дебати. Шведският европейски комисар по вътрешните работи Илва Йохансон засилва натиска върху законодателите и столиците на ЕС да дадат зелена светлина на закона преди края на настоящия парламент. Столиците на ЕС са разделени, като Германия и Австрия бият тревога за рисковете за основните права, но други, като Франция, до голяма степен приветстват закона.

Укрепване на свободата на медиите

Свободата на пресата е застрашена в няколко страни от ЕС в Европа, включително Унгария, Полша, Гърция и Словения. С Европейския закон за свободата на медиите Комисията предложи безпрецедентен план за защита на редакционната независимост от политическа и икономическа намеса.

Новите правила имат за цел да ограничат натрупването на масивни медийни конгломерати; политически номинации в надзорни съвети на обществени медии; скрито финансиране чрез реклама. Те забраняват и използването на шпионски софтуер за наблюдение срещу журналисти и техните семейства.

Преговорите по закона в Съвета и Европейския парламент все още са на ранен етап, тъй като изпълнителната власт на ЕС представи своя план през септември.

Швеция има амбициозни планове за шестмесечното си председателство. Един от основните приоритети на скандинавската държава е защитата на основните ценности на ЕС. Стокхолм вероятно ще настоява колкото може, но изковаването на споразумение между столиците на ЕС по чувствителен въпрос ще бъде трудно.

Защита на горите

Предложението на регламент за възстановяване на природата, на механизъм за сертифициране на поглъщанията на въглерод и рамката на ЕС за мониторинг на горите и тяхното управление ще дадат значителен принос за целите на блока в областта на климата, но ще бъде трудно за шведите да останат неутрални. Горите са не само централно място в шведската култура, тяхната експлоатация също е ключов компонент от икономиката на страната.

Миналата година Швеция остро критикува Стратегията за горите до 2030 г. Страната твърди, че тя въвежда предимство за опазването на околната среда пред икономическото развитие на горския сектор. Шведският парламент също разкритикува Регламента за възстановяване на природата, представен това лято, и коментира, че Брюксел прекалява.

Швеция ще трябва да финализира преразглеждането на Директивата за енергия от възобновяеми източници, тъй като чешкото председателство не успя да я приключи. Напрежението с ЕП е по линия на това дали изгарянето на дърва за отопление да се счита за възобновяем източник на енергия, както и дали държавните субсидии за това трябва постепенно да бъдат премахнати.

Преговорите за съгласуване на обща позиция на Съвета относно регламента за възстановяване на природата продължават и се очаква да бъдат финализирани от Швеция. Страната би могла да стартира междуинституционални разговори с парламента към края на своето председателство. Очаква се Стокхолм само да започне първоначални разговори в рамките на Съвета относно механизма за сертифициране на въглеродните елиминации, който беше представен от Комисията в края на ноември.

Регламентът за мониторинг на горите се очаква да влезе в сила през второто тримесечие на 2023 г. и Швеция вече каза, че ще организира семинар с министри от ЕС по време на мандата си.

Последна актуализация: 13:09 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още