IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетите на шведското председателство на Съвета на ЕС: Украйна, миграция, бюджет, енергетика

Стокхолм се изправя пред сериозно законодателно предизвикателство заради забавянията около COVID и войната в Украйна

13:09 | 26.12.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Използването на здравните данни за добри цели

Европейското пространство за здравни данни (EHDS) има потенциала да промени начина, по който пациенти, здравни работници, изследователи, индустрия и политици имат достъп и използват най-ценните и строго пазени данни на блока. Швеция ще трябва да гарантира, че законодателството включва достатъчни гаранции за неприкосновеността на личния живот и защитата на данните, като същевременно не добавя допълнителни бюрократични пречки пред вече обтегнатите здравни системи.

Комисията представи предложението си през май и чешкото председателство работи усилено, за да започне досието. Докато чехите се съсредоточиха върху формулирането на основната употреба на здравни данни, шведите ще имат по-противоречива задача: да решат как тези данни могат да бъдат използвани за изследвания и създаване на политики. В Европейския парламент дискусиите току-що започнаха, като бяха назначени двама докладчици.

По време на чешкото председателство Съветът противоречиво предложи премахването на ключово споменаване на телемедицината от регламента. Управлението на EHDS е друга грижа, като индустрията се бори за място на масата, заедно със здравните специалисти и пациентите. Загрижеността за поверителността също ще бъде основен въпрос.

Трусове за лекарствената индустрия

За първи път от 20 години ЕС актуализира основните си фармацевтични правила. Това представлява сериозно разтърсване за индустрията, която според Комисията дава работа на около 800 хил. души и добавя 110 млрд. евро към търговския излишък на ЕС.

Битката за промяна на сегашната система от стимули ще е тежка. В основата на предложението е амбицията на Комисията да намали зеещата пропаст между източната и западната част на блока по отношение на достъпа до лекарства. В момента германците например получават достъп до нови лекарства доста по-рано, отколкото българите и румънците например.

Изтекли документи показват, че ЕС иска да разчита повече на тоягата, отколкото на морковите, за да накара индустрията да пусне авангардни лекарства на всички пазари на ЕС – не само на най-добре платените. Big Pharma е голям бизнес, така че може да се очаква твърда съпротива от Париж и Берлин на всякакви опити да се намали печалбата на техните ценени фармацевтични шампиони. Едва ли Съветът ще договори позиция, преди Испания да поеме председателството му.

Либерализиране на търговията в Европа

Швеция — и ЕС като цяло, настоява за разнообразяване на веригите на доставки и укрепване на икономическите връзки на блока със света. Насърчаването на нови търговски потоци е от решаващо значение за запазване на компаниите и потребителите, тъй като Европа е изправена пред болезнен икономически спад и перспектива за трансатлантическа търговска война.

Швеция ще настоява да се запази безпрепятствения търговски поток от Украйна към ЕС. Стокхолм също има желание да приключи изоставането на търговските споразумения, които още чакат одобрение от Европейския парламент и страните от ЕС, за да влязат в сила, вкл. тези с Нова Зеландия, Чили и Мексико. Стокхолм ще подтикне и започването на преговори с Австралия, Индонезия и Индия.

Швеция се надява да постигне напредък в подписването на споразумението на блока и със страните от Меркосур Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай. Перспективите за успех се подобриха със завръщането на Луис Инасио „Лула“ да Силва на власт в Бразилия.

Либералната програма на шведите е изправена пред силни насрещни ветрове, тъй като САЩ започват мащабна програма за държавни субсидии през следващата година на стойност стотици милиарди. Европейските протекционисти ще искат да защитят индустриите на ЕС със собствени отбранителни мерки.

Страните с голямо земеделие може да се опитат да развалят скандинавския импулс за по-либерална търговия. Например Франция, Ирландия и Австрия имат резерви към сделката с Меркосур. Испания, Италия и Португалия искат да защитят своите фермери от евтин внос на ориз чрез програмата за достъп до пазара на развиващите се страни. Други страни се притесняват да удължат безмитния достъп на Украйна до блока.

Швеция със сигурност ще постигне няколко търговски победи, но протекционизмът - и потенциално всемогъщата търговска битка с Вашингтон, ще навреди на плана на Стокхолм за улесняване на международните потоци.

Последна актуализация: 13:09 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още