IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетите на шведското председателство на Съвета на ЕС: Украйна, миграция, бюджет, енергетика

Стокхолм се изправя пред сериозно законодателно предизвикателство заради забавянията около COVID и войната в Украйна

13:09 | 26.12.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Реформиране на фискалните правила

Европейската комисия настоява за преразглеждане на правилата, които са в основата на икономическото управление на блока, и поддържа публичните дългове и дефицити на управляеми нива.

Т.нар. Пакт за стабилност и растеж е нещо като свещена крава в ЕС и всички опити за реформирането му ще бъдат посрещнати със значителна съпротива. Комисията представи своите идеи за промяна и ще се надява на консенсус между лидерите на ЕС до края на годината - което е малко вероятно да се случи - или в началото на следващата година.

Предложената реформа е както по-гъвкава, така и по-стриктна: тя се стреми да даде на страните с висок и рисков дълг повече време да го намалят, като в същото време се гарантира, че няма да се отклонят от пътя или рискуват да бъдат изправени пред санкции. Досега правилата за намаляване на дълга бяха по-строги, като изискваха годишни намаления от 5 процента от излишния дълг и заплашваха глоби до 2 процента от БВП, които обаче рядко се прилагат.

От Берлин идват основните спънки. Германия не иска да дава твърде много свобода на действие на Комисията да решава двустранно със страните от ЕС правилния темп на намаляване на дълга и се противопоставя на този модел. Берлин обаче е изолиран, защото дори пестеливата Нидерландия се съгласи на този модел. Без Германия на борда обаче реформа няма да има.

Повторно отваряне на бюджета на ЕС

Блокът остана без пари. Комисията остъргва дъното на варела, за да гарантира, че може да отпусне финансиране на Украйна, но не е останало много. Предвид енергийната криза, войната на границата на ЕС и други непредсказуеми източници на разходи, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен се ангажира да преразгледа седемгодишния бюджет на блока до второто тримесечие на 2023 г.

Прегледът не е непременно преразглеждане обаче и не означава, че ще има увеличение на бюджета, макар да е справедливо да се приеме, че това е, което Комисията ще препоръча.

Бюджетните племена в ЕС обаче може пак да започнат да воюват. Желанието на страните от ЕС да увеличат вноските си в общия бюджет във време на високи национални разходи, рекордна инфлация и растящи разходи по заемите клони към нива под нулата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още