IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Великобритания постигнаха пробив в преговорите за търговията след Brexit

Брюксел се е съгласил за използва базата данни на Лондон, която проследява стоките в движение от Великобритания към Северна Ирландия

18:07 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз (ЕС) се е съгласил да използва базата данни в реално време на Обединеното кралство, която проследява стоките в движение от Великобритания към Северна Ирландия.

Това е първият знак за напредък в дългогодишния спор за търговията след Brexit, пише Bloomberg.

Споразумението е договорено в понеделник между външния министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, според съвместно изявление, цитирано от медията.

ЕС е тествал базата данни, предложена от Обединеното кралство миналата година, и предлага няколко области на подобрение, според човек, запознат с въпроса. Лондон е съгласен да работи по дадените препоръки като обратна връзка, допълва източникът.

Работата по въпроса с базата данни е „критична предпоставка за изграждане на доверие, осигуряване на сигурност и възможност за поставяне на нова основа за дискусии между ЕС и Обединеното кралство“, посочва се в изявлението.

Това е първото преодоляно препятствие, откакто преговорите започнаха отново миналата година след осеммесечен застой. Въпреки че е техническа стъпка, сделката за базата данни ще събуди надежди за по-нататъшно споразумение относно търговските потоци и може да помогне за намаляване на митническите проверки между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

През последните седмици настроенията около преговорите между Брюксел и Лондон се подобриха, което повишава надеждите за разрешаване на спора около Протокола за Северна Ирландия.

Двете страни още не са постигнали съгласие относно управлението на Северна Ирландия, като Обединеното кралство настоява Съдът на Европейските общности да бъде лишен от ролята си в уреждането на спорове за Brexit в региона. Това си остава червена линия за ЕС.

Спорът произтича от първоначалната сделка за Brexit, когато двете страни се съгласиха да избегнат сухопътна граница на остров Ирландия. Механизмът за това на практика постави граница в Ирландско море и позволи на Северна Ирландия да остане в единния пазар на блока.

Говорителят на британския премиер Риши Сунак Макс Блейн коментира пред репортери в понеделник, че Великобритания е провела „добри дискусии“ с Европейската комисия. Страните искат да постигнат споразумение, което работи в дългосрочен план, така че няма да се придържат към конкретен краен срок за постигането му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още