IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка

Решението е удар за правителството на канцлера Олаф Шолц

12:27 | 16.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка след някоко дни спекулации относно нейното бъдеще, съобщава Bloomberg.

Това е удар за правителството на канцлера Олаф Шолц, докато взема важни решения за въоръжаването на Украйна.

„Днес помолих канцлера да ме освободи от поста ми“, посочва в изявление, изпратено по имейл в понеделник, 57-годишната Ламбрехт, която е член на Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц.

Напускането ѝ е удар за канцлера, който я беше избрал за един от своите заместници, докато беше министър на финансите в последния мандат на Ангела Меркел, и я подкрепяше през последните седмици въпреки засилването на критиките срещу нея.

Съобщения за предстоящата ѝ оставка се появиха още в петък, а правителството отказа коментар тогава.

Скорошно проучване на Института за изследване на общественото мнение Civey показа, че голяма част от анкетираните германци смятат, че Ламбрехт трябва да освободи поста. За нейното отстраняване са се обявили 77% от респондентите.

Напоследък Ламбрехт бе подложена на все по-голям натиск. Споделено от нея видео в социалните мрежи навръх Нова година предизвика остри критики, тъй като Ламбрехт заяви, че войната в Украйна е довела до "впечатляващи срещи с много интересни и готини хора, за които съм благодарна".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
Да застъпва следващата либерална кифла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още