IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия сигнализира за промяна в наратива срещу Русия

Белград признава за нарушен териториален интегритет на Украйна и агресия на Русия

20:10 | 26.01.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сърбия може да смени курса си и да наложи санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщи външният министър на страната Ивица Дачич пред EurActiv Serbia. Това е едно от основните искания на ЕС към Белград, за да има напредък по преговорите за членство в общността.

Сърбия е кандидат за членство в ЕС от 2012 година и го смята за стратегически приоритет, пише изданието.

Макар и един от най-близките съюзници на Русия, има сигнали, че наративът в Сърбия се променя. Дачич например допуска възможността Белград да се присъедини към санкциите на Запада, стига това да е в интерес на страната му.

 

"Ние признаваме, че има нарушение на териториалния интегритет на Украйна и това е видно от начина, по който гласуваме в международните институции. Дали ще наложим санкции срещу Русия, това вече е друг въпрос", коментира Дачич.

Според него няма краен срок, а Сърбия ще се води единствено от своя политически и икономически интерес. Ако има промяна, и нашата позиция може да бъде променена, коментира външният министър.

Досега Сърбия не се присъедини към санкциите на Запада - нито от началото на пълномащабната война през февруари 2022 година, нито след анексирането на Крим през 2014 година. Не смятаме, че това е от наш интерес, коментира Дачич. Страната му получава целия газ, който потребява, от Русия.

Има още един явен сигнал, че настроенията в Сърбия се менят. Премиерът Ана Бърнабич говори преди ден за "руската агресия срещу Украйна" - словосъчетание, което доскоро не се използваше в страната. Тя също така посочи, че ЕС е най-големият инвеститор и донор на Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
сърбе на върбе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 14
andy
преди 1 година
*** = неокомунетата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 22
andy
преди 1 година
"Това е едно от основните искания на ЕС към Белград, за да има напредък по преговорите за членство в общността." *** от тоталитарния ЕС все по-ясно показват какви са, нали така другари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 9
evlogi
преди 1 година
Плъховете напускат потъващият кораб.Скоро на него ще останат само тлъс,тият *** от Пхенян и беларуският пъ,цул..Може би и брадатите неанде,рталци от Техеран, но за тях не съм сигурен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът... Няма шанс , там населението над 50% е против ЕС ... :))) ... Така ще си останат доста време поне 15-20г . Може да получат някакъв статут на облагодетелствана нация , но нищо повече ... На тях така си им харесва в мизерията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
По-скоро "не". Сърбите искат да са втори Орбан е ЕС. Няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още