IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна сменя министъра си на отбраната 

Шефът на военното разузнаване Кирил Буданов ще замени Олексий Резников

06:52 | 06.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Рвсников (вляво) и Кирил Буданов. Снимка: Nexta
Рвсников (вляво) и Кирил Буданов. Снимка: Nexta

В навечерието на очакваната руска пролетна офанзива и на фона на борбата с корупцията украинският президент Володимир Зеленски очевидно сменя министъра на отбраната. Шефът на военното разузнаване Кирил Буданов ще замени Олексий Резников начело на министерството, съобщи депутатът и довереник на Зеленски Давид Арачамия. 56-годишният Ресников ще стане министър на стратегическите индустрии. Арачамия остави отворен въпроса кога ще настъпи промяната. Също така Василий Малюк ще бъде официално назначен за ръководител на СБУ на мястото на Будинов, а Игор Клименок - за министър на вътрешните работи.

„Войната налага промяна в кадровата политика", обяснява Арачамия, който оглавява фракцията на партията „Слуги на народа" на Зеленски. „На този етап агенциите за сигурност трябва да се ръководят от професионални служители по сигурността, а не от политици", пише Арахамия в Telegram. Докато Резников е юрист, 37-годишният Буданов има зад гърба си блестяща военна кариера. Резников бе встъпил в длъжност през ноември 2021 г., няколко месеца преди руската инвазия на 24 февруари 2022 г.

Той е подложен на силна критика след поредица от скандали и афери в Министерството на отбраната. В резултат на предполагаемия корупционен скандал в украинската армия няколко заместник-министри, губернатори и високопоставени служители подадоха оставка или бяха уволнени, откакто аферата излезе наяве през януари. Наред с други, заместникът му Вячеслав Шаповалов подаде оставка във връзка със скандала за закупуването на скъпа храна за войниците. Освен това, според съобщения в медиите, се твърди, че са присвоени средства по време на строителството на казарми. 

Първоначално Резников отричаше съобщенията. В неделя той обяви „вътрешна проверка" в службата си. Самият той имал „абсолютно чиста съвест". По повод спекулациите за евентуалната му смяна той заяви: „Дали ще бъда министър на отбраната, или не, решава един човек - върховният главнокомандващ, украинският президент Володимир Зеленски".

Целта на критичните публикации в медиите очевидно е била да „подкопаят доверието в Министерството на отбраната в много важен момент", каза той. Украйна отблъсква руската инвазия вече почти година. Финансирането на военните разходи зависи до голяма степен от парите на Запада, пояснява Ресников. А източноевропейската държава е смятана за една от най-корумпираните в Европа.

Полша иска решение за изтребителите още тази седмица

По въпроса за доставките на изтребители за Украйна посланикът на Полша в Берлин призова за решение на Мюнхенската конференция по сигурността. „Предложихме на държавните и правителствените ръководители, които ще се срещнат там, не само да обсъдят този въпрос, но и да вземат решение", заяви посланик Дариуш Павлош пред Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). Политиката на колебание и нерешителност би била контрапродуктивна, както в случая с доставката на бойни танкове за Украйна.

След германското обещание за доставка на танкове Lepoard 2 на Украйна нейният президент Володимир Зеленски поиска също така бойни самолети, „ракети с далечен обсег" и повече артилерия за отбранителната борба срещу Русия. Полша упражни значителен натиск върху Германия в дискусията за доставките на бойни танкове.

Мюнхенската конференция по сигурността - най-важната среща на експерти в областта на политиката за сигурност в света - ще се проведе от 17 до 19 февруари в хотел Bayerischer Hof. Това е първата конференция по сигурността след началото на руската агресивна война срещу Украйна. В Мюнхен от Украйна се очакват министърът на външните работи Дмитрий Кулеба и министърът на отбраната Олексий Резников - или неговият наследник, ако дотогава смяната е налице. 

Киев: Русия няма да бъде атакувана със западно оръжие с голям обсег 

Украйна заявява, че няма да използва новите оръжия с по-голям обсег от Запада за нападения в Русия. „Винаги казваме на партньорите си, че се ангажираме да не използваме оръжията на чуждестранните партньори срещу територията на Русия, а само срещу техните подразделения във временно окупираните територии на Украйна", заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников на пресконференция.

САЩ обещаха на Украйна допълнителна военна помощ за милиарди долари, включително прецизни ракети с много по-голям обсег от преди. Новият пакет оръжия на стойност почти 2,2 милиарда долара (около 2 милиарда евро) включва и така наречените ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) с обсег на действие 150 километра, заяви говорител на Пентагона.

Това е почти два пъти повече от обхвата на ракетите, с които Украйна е разполагала досега. Решението ще позволи на Киев да нанася удари по руски цели далеч зад фронтовата линия. 

Русия заяви, че Украйна планира да взриви сгради в операция под фалшив флаг 

Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че готви взривяване на сгради в източния украински град Краматорск, след което да обвини Москва в извършване на военни престъпления. Военното ведомство в Москва не приведе никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, изложени и в съобщение, публикувано днес в социалните медии. В него се казва, че предполагаемите атаки ще бъдат използвани от Киев като допълнителен аргумент, за да настоява пред западните правителства да увеличат доставките на оръжие за Украйна.

В четвъртък руска ракета уби най-малко трима души, когато порази жилищна сграда в Краматорск, съобщи украинската полиция. Русия не е коментирала публично този ракетен удар. Днес руското военно ведомство каза, че Украйна планира да взриви три сгради на лечебни заведения – диспансери и болница, и „да обвини Русия в предполагаема „умишлена атака“ срещу граждански обекти“.  Бомбардирането на лечебни заведения ще бъде представено като поредно „зверство“ на руските войски, изискващо отговор от световната общност и ускоряване на доставките на ракети с голям обсег за Киев, (които да бъдат използвани) за удари по руска територия, посочва руското военно ведомство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: andy... от калната 1/8 от земната суша едва ли е по-корумпирана ... опс , калната е азиатска държава , обърках се ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Ще удвоят груз "200" рашибозуците ... хубава новина ... от Крим се изнасят на талази , опашки с катуни по ферибота и работещото платно на Кримският мост ... От Запорожието евакуират складове и командни пунктове , оставят само резерви от новобранци ... Да има какво да газят украинците ... Очертава се пак неприятна картинка за парада на 9 май , ще е основно с историческа техника от музеите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: andy тоя същия Бил гейц дето иска да ви ваксинира с отрова и да ви чипира? ... или говориш за друг Бил гейц?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
andy
преди 1 година
Мести го от единият крачол в другият! Най-корумпираната и пропаднала държава в Европа, според Бил Гейтс :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
baba_meca
преди 1 година
"Ресников ще стане министър на стратегическите индустрии. "На новият пост въобще няма да краде, щото в индустрията пари нема.... горкичнкият :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още