IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна постави Молдова в центъра на вниманието

Новото правителство в Кишинев няма да промени проевропейската външна политика и ще обърне повече внимание на икономиката и националната сигурност

08:45 | 18.02.23 г. 9
Снимка: EPA/DUMITRU DORU
Снимка: EPA/DUMITRU DORU

Оставката на министър-председателя на Молдова обикновено не е новина от първа страница. В повечето части на западния свят това обикновено изобщо не е новина и за Молдова се публикуват малко неща – за местните вина, по нещичко за отцепилия се регион Приднестровието, резултати от футболни мачове, когато срещите са с по-известни противници.

Войната на Русия срещу Украйна промени това. Молдова, която има дълга обща граница с Украйна, се превърна в държава на първа линия от голям интерес за всеки, който следи събитията в Източна Европа, пише Emerging Europe.

В началото на войната имаше опасения, че Русия може да използва военната си база в Приднестровието, за да започне атаки срещу Южна Украйна.

Сега промените в състава на правителството са сред водещите новини.

Оставката на бившия премиер Наталия Гаврилица на 10 февруари – само няколко дни след като тя спечели аплодисменти в Брюксел за спокойния и ефективен начин, по който страната се справи със значителните последици от инвазията на Русия в Украйна, не беше изненада за опитните наблюдатели на Молдова.

Слухове, че Гаврилица ще се оттегли се носят от края на миналата година. Колкото и да е харесвана и уважавана в Брюксел, завършилата в Харвард Гаврилица, бивш служител на Световната банка, се смята, че е доста отдалечена от злободневните промени на страната, която е една от най-бедните в Европа.

Рейтингите в социологическите проучвания за Гаврилица и нейната Партия на действие и солидарност (ПАС) паднаха рязко миналата година. Тъй като президентът Мая Санду, която е подкрепяна от ПАС, вероятно ще се яви пак на изборите през следващата година, повечето политически анализатори в страната смятат, че пренастройването на правителството е закъсняло.

Гаврилица призна това и в речта си, когато подаде оставка. „Молдова вече е посрещната с отворени обятия в ЕС, Молдова има приятели. Ако правителството имаше същата подкрепа у дома, можехме да постигнем повече напредък“, коментира тя.

Икономиката

На мястото на Наталия Гаврилица Санду номинира Дорин Речан, бивш вътрешен министър. Въпреки падащите рейтинги в социологическите проучвания, ПАС поне засега запазва комфортно мнозинство в парламента.

Въпреки че външната политика на Молдова няма да се промени - интеграцията с ЕС, който прие страната като кандидат за членство, миналата година, ще остане приоритет, при обявяването на номинацията на Речан Санду подчерта, че икономиката трябва да бъде във фокуса на правителството през 2023 г.

Икономиката на Молдова се сви рязко през втората половина на 2022 г. Очаква се страната бавно да излезе от рецесията през 2023 г., според Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw).

В момента инфлацията е над 30 процента на фона на скока на цените на храните и енергията. Молдова остава силно зависима от Русия за газ, а "Газпром" повиши цените миналия септември, което наложи сметките за домакинствата да бъдат увеличени с 27%. Последваха улични протести, организирани от партията Șor, чийто лидер се укрива от 2019 г. след присъдата му за измама и пране на пари.

Газопроводът, който свързва Молдова и Румъния, беше завършен през 2021 г. Той позволява диверсификация на доставките, но може да мине още една година, преди страната да успее напълно да замени руския внос със западни източници.

Страната също така в момента няма съоръжения за съхранение на газ, което означава, че трябва да съхранява газ в Румъния и Украйна.

Сигурност

Освен с икономическите проблеми, Речан ще трябва да се справи и с все по-дългия списък от заплахи за сигурността – друга област, която Гаврилица се счита за слаба от обществеността.

Ден преди тя да подаде оставка, президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че неговите разузнавателни служби са идентифицирали руски план за „унищожаване“ на Молдова. „Тези документи показват кой, кога и как ще разбие демокрацията на Молдова и ще установи контрол“, коментира той, като допълни, че незабавно е предупредил Кишинев за заплахата.

По-късно молдовските разузнавателни служби потвърдиха, че също са идентифицирали „подривни дейности“, насочени към „подкопаване на държавата Република Молдова, дестабилизиране и нарушаване на обществения ред“.

На 13 февруари Санду разкри повече подробности за руския план. Той включва проникване на цивилни агенти с военно обучение за извършване на насилствени атаки срещу държавни институции и отвличания.

Депутати коментират, че Санду е номинирала Речан за премиер именно заради неговия опит в националната сигурност. Той вероятно ще търси по-тясно сътрудничество с НАТО. Официално неутрална, страната ще трябва да промени конституцията си, за да започне процеса по присъединяване към алианса. Тази стъпка обаче изглежда малко вероятна дори след нахлуването на Русия в Украйна.

Министърът на външните работи в оставка Нику Попеску обаче призна миналата седмица, че настоящият неутрален статут на Молдова е „недостатъчен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: vasp... "Повече няма да пиша тук ." ... пхаххаххаа ... плашиш ли ни ... ?! ... няма да липсваш на никой , продължавай да се храниш с витамини от цитираният "професор" и не ни занимавай с брътвежите му ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
vasp
преди 1 година
ПОСЛЕДНОДо: penman а демократът *** какво иска според теб ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
vasp
преди 1 година
Да, Императоре, просто е . Но след като си тръгнат там ще влезе НАТО , което след това, рано или късно , ще иска да напредне на североизток . Мисля , че Мадлийн Олбрайт беше казала , че богатствата на Русия трябва да станат принадлежание на прогресивното човечество . Всеки гледа да си запази паничката . И руснаците така . Жалко за украинците ( дано и други не ги последваме ) Повече няма да пиша тук .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 15
Импeраторът
преди 1 година
До: vasp сериозно ли Витанов ми даваш да чета? Ти да не си 2-ри клас? И пак да те попитам - руснаците ако си тръгнат от Украйна няма да има война - толкова е просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 14
penman
преди 1 година
Да, фашиста *** иска и нашата родина България и нашенските ***-копейкинци, с удоволствие биха му я предали, както *** на 9-ти септември 1944 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 9
vasp
преди 1 година
https://epicenter.bg/article/Prof--Nikolay-Vitanov--PP-sa-golyam-neuspeh-na-amerikanskata-politika-u-nas/307609/11/34Ето какво казва ( в темата за войната ) един умен човек , когото подкрепям .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 9
vasp
преди 1 година
За съжаление ( както всички между другото знаят ) целта НЕ Е войнат да приключи . Тя трябва да продължи , за да обезкръвява Русия , да омаломощава Европа и да съдейства за просперитета на САЩ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 15
Импeраторът
преди 1 година
До: vasp нали? интересно ако руснаците си стоят у дома дали ще трябва нова жива сила?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
vasp
преди 1 година
Молдова .... после може би Румъния ... после в центъра на вниманието може да дойде България ... нова и нова жива сила трябва за защитаване на съюзническите цели и нечии интереси ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още