IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и САЩ се приближават до споразумение относно електромобилните батерии

Вашингтон и Брюксел ще могат да „разрешат някои проблеми, но със сигурност не всички“, изтъква изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис

14:46 | 23.02.23 г.
Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по икономическите въпроси. Снимка: Bloomberg L.P.
Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по икономическите въпроси. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) и САЩ са близо до споразумение относно суровините, използвани в батериите за електромобили, което би позволило на компаниите от блока да си осигурят достъп до някои от стимулите, заложени в подписания през август от американския президент Джо Байдън Закон за намаляване на инфлацията (IRA), споделя Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по икономическите въпроси, цитиран от Bloomberg.

Вашингтон и Брюксел ще могат да „разрешат някои проблеми, но със сигурност не всички“ в текущите преговори по IRA, подчертава пред германския вестник Augsburger Allgemeine Домбровскис.

Той определи като „дискриминационни“ условията по „споразумението за данъчни облекчения за американските електромобили“, както и стимулите при лизинг на електрически превозни средства. Еврокомисарят добави, че между САЩ и ЕС все още има „съществени различия в областта на възобновяемата енергия и водорода“.

„Споразумение е постижимо и за производството на батерии“, посочва Домбровскис. „Европейските компании трябва да бъдат третирани по същия начин като партньорите за свободна търговия на САЩ“, категоричен е той.

Климатичният пакет на САЩ включва около 500 млрд. долара нови разходи и данъчни облекчения за насърчаване на производството и услугите в страната и дава определени привилегии на страни, които имат сключени споразумения за свободна търговия с Вашингтон, като Канада, Мексико и Австралия.

Фокусът на федералната помощ върху стимулирането на американската индустрия разгневи търговските партньори на САЩ в Азия и Европа, които заявиха, че пакетът дискриминира техните компании, особено производителите на автомобили.

Домбровскис, който ще пътува до САЩ в началото на следващия месец, казва, че март ще бъде „решаващ“ за преговорите, отбелязвайки, че Министерството на финансите на САЩ трябва да публикува насоки относно климатичния пакет в даден момент през месеца.

Попитан за състоянието на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ, той заяви, че не вижда никакъв шанс за възобновяване на преговорите, които според него са се провалили поради „проблеми и от двете страни“, включително при въпросите относно селското стопанство.

„Ние търсим други форми на сътрудничество и създадохме съвместен съвет за търговия и технологии“, подчертава Домбровскис, добавяйки: „Вместо да се стремим към всеобхватно споразумение за свободна търговия, трябва да намерим секторни форми на сътрудничество“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още