IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващият се свят не вижда с какво войната в Украйна е по-различна от техните конфликти

За да притисне Русия и Владимир Путин, Западът трябва да намери още партньори

13:30 | 06.03.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общото събрание на ООН се подготвя да гласува създаването на специален трибунал за военни престъпления в Украйна. Но едно става все по-ясно - за да бъде потърсена отговорност на руския президент Владимир Путин, Западът трябва да намери още съюзници, пише в анализ за Politico украинският журналист и анализатор Лесия Дубенко.

През миналата година индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар коментира, че Европа трябва да престане да мисли, че нейните проблеми са световни проблеми, но световните проблеми не са проблеми за Европа. И по отношение на войната в Украйна това е особено видно - за съжаление и Европа, и САЩ, а дори и Украйна, се движат точно по тази линия. Това е обяснението защо Русия, макар и ограничено, успява да привлича съюзници. Един от тях е именно Индия.

От години Москва политизира световните проблеми, включително и проявите на колониализма, а сега се възползва от това, просто сочейки, че Украйна е "западна марионетка". Като към това бъде добавено разочарованието, че Западът не чува гласа и не приема проблемите на развиващите се държави, то не е случайна и подкрепата, която Русия получава. Тези държави се питат защо трябва да се притесняват от проблемите на Украйна, която в техните очи не е направила нищо, за да подсили връзките си с тях.

Няма и причина това чувство да се промени, още повече, че Западът е загубил години, в които Путин работи за привличане на тази част от света, допълва още авторът. Това обаче не означава, че Западът и самата Украйна не могат да направят нищо.

Китай например е прагматичен - въпреки опасенията, че планира да достави тежко въоръжение за Русия и отказва да осъди войната, Пекин не дава своята пълна подкрепа на Владимир Путин. Москва може да се опитва да привлече страната за съюзник, но все още ЕС и САЩ са основните търговски партньори за Пекин.

Русия не спира да търси подкрепа в Африка, но в същото време първата визита на украинския външен министър Дмитро Кулеба през октомври 2022 година на континента даде резултат - някои от държавите, които посети, малко по-късно подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща анексирането на украински територии от Русия. Обиколката на Кулеба обаче беше преждевремнно прекъсната заради първия масов ракетен обстрел на Русия над Украйна.

Подобно е положението и с Южна Америка. Там позициите на Русия са много добре артикулирани от испаноезичния канал на RT. Украйна пък няма дипломатически ресурси - включително и посолства, които да обясняват войната и какво стои зад нея, макар и да опитва да привлича вниманието на тази част на света.

Припомняме, че в последната си голяма пресконференция, посветена на една година от началото на войната, украинският президент Володимир Зеленски обърна специално внимание на медии от Южна Америка. Той увери, че въпреки ограниченията, които поставя войната, би участвал лично в конференции в региона, ако бъде поканен.

Но ограничените украински ресурси не означават, че западни дипломати не могат да поемат част от тяхната роля, като не акцентират само на Украйна и "западните проблеми", а като цяло върху предизикателствата, които поставя тази война в световен мащаб.

Постоянният представител на Украйна в ООН Серхий Кислица отчита основната причина защо развиващият се свят има различно мнение за войната. В много от тези държави има военни конфликти - за основни ресурси, и хората там не виждат защо техните войни да са по-малко важни. И ето тук може да се представят "западните решения" - например специален трибунал, по подобие на готвения за военни престъпления в Украйна, може да бъде създаден и за други конфликти и други бягащи от правосъдието престъпници. За част от държавите, които са най-засегнати от климатичните промени, може да бъде коментирано как войната на Русия води до нови проблеми за околната среда и т.н.

Трябва да се декларира, че диктаторите и диктатурите ще бъдат премахнати не само от Европа, но и навсякъде по света, където и да са, допълва в заключение Дубенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 25
evlogi
преди 1 година
Ето затова ще си остане развиващ се...Когато успее да види разликата, може би ще има шанс да доближи развития свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 28
khao
преди 1 година
До: 0pk ясно, действай!.. аз съм копейка с начално. Та не се напрегнах, но забелязах конвулсията и струята пяна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
До: khao, само колкото да давам повод на полезните евроатлантици с вишо образУвание да си напрагнат мозъка, в опит да намерят смисъла в написаното, но без да имам големи очаквания. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 31
khao
преди 1 година
До: 0pk в последно време доста жалко се гърчиш на онлайн фронта! :D:D все по безсмислени лакърдии измисляш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 34
zelka007
преди 1 година
До: OHЯ... те Киев го прегазиха отдавна в тридневната война , вече са в Лисабон и парад , цветя и по бутилка порто ги чака ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 16
danchomentata
преди 1 година
Russia's Rosatom is bidding for the construction of the first nuclear power plant in Saudi Arabia, Deputy Prime Minister Alexander Novak said Tuesday.https://***.aa.com.tr/en/politics/russia-bids-for-construction-of-1st-nuclear-plant-in-saudi-arabia/2762615
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
,но всичко е точно https://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93Saudi_Arabia_proxy_conflict
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
danchomentata
преди 1 година
Заедно с него в проверката участваха министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич, зам.-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представител на министерството на енергетиката на Унгария. https://***.investor.bg/a/472-energetika/291650-borisov-kadeto-ima-gazoprovodi-nyama-voyna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 37
OHЯ
преди 1 година
Слабо копейки , много слабо !А Киев ще превземате ли за три дни , или се отлага ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 24
0pk
преди 1 година
Ама ний ги помним специалните трибунали, как ги бесиха по дърветата и търкаляха по земята. Как "дойдохме, видяхме и той умря". И други помним, дето ги осъдиха, а след като ги умориха, вдигнаха рамене и казаха, как то нямало никакви доказателства за вина. В момента западът единствено чрез шантаж може да "убеди" някого да застане срещу руснаците. Просто щото и "морковите" им свършиха. Няма как да създадеш медийно събитие за война и да очакваш останалите страдащи от теб самия да ти съчувстват. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още