IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NYT: Путин не може да спечели, не може да загуби и не може да спре войната в Украйна

Руският президент няма План Б за Украйна и разчита на умората от войната, пише анализаторът Томас Фридман

16:46 | 11.05.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин никога не е имал План Б за войната в Украйна и това го поставя в позиция, в която нито може да спечели, нито да загуби, нито да спре, пише в коментар за New York Times колумнистът Томас Фридман.

Според него руският президент е очаквал бърз край на своята "специална военна операция" - в рамките на седмица да превземе Киев, да назначи "марионетен" президент, да "сложи в джоба си Украйна" и да сложи точка на всякаква експанзия на ЕС, НАТО или западната култура към Русия. След това е планирал да заплаши цяла Европа.

След 15 месеца война руските военни очевидно не могат да продължат напред и да превземат Украйна. В същото време обаче руският президент не може и да си позволи да спре след всички загуби - на човешки животи и средства, в Украйна.

Заради липсата на План Б Путин започна обстрел на гражданската инфраструктура и се надява на война на изтощение, която да накара Киев и Запада да се откажат и да му предоставят част от рускоезичната Източна Украйна, което ще бъде голямата победа за руското общество. "Това е една една от най-болезнените, най-безсмислените войни в съвремието - лидер, който унищожава гражданската инфраструктура на друга държава, за да прикрие факта, че е голям глупак", пише Фридман.

Колумнистът анализира и речта на руския президент по повод Деня на победата на 9 май. "Той твърди, че инвазията е провокирана от западни "глобалисти и елити", които, "говорейки за своята изключителност, разделят обществото, провокират кървави конфликти и катаклизми, сеят омраза, русофобия, агресивен национализъм и разрушават традиционните семейни ценности", пише Фридман. За него това е начин Путин да оправдае войната, която започна, смятайки, че Украйна е част от Русия.

Но защо руският президент се нуждае от тези обяснения? "Един от уроците, които научих като международен редактор от държави с автократични режими е, че независимо колко силно контролираш обществото, колко брутален е диктаторът, хората говорят", категоричен е колумнистът.

Това го знае отлично и Путин, както и че дори и да спечели някой километър нова територия и да запази Крим, хората ще започнат да пресмятат и да говорят. Фридман посочва, че според изчисленията на украинските власти във войната досега са загинали почти 200 хил. руски военни, а в доклад на Белия дом тази цифра е занижена - до 100 хил. Но дори и това е голям брой загинали, дори и за държава като Русия. "Путин се притеснява, че хората говорят за това и затова криминализира всякакви форми на дисидентство", допълва още анализаторът.

Руският президент има още основания за притеснения, отбелязва Фридман, като се позовава на коментар на историка Леон Арън за The Washington Post, публикуван малко след посещението на Путин в окупирания Мариупол през март. Исторически погледнато, след всички военни конфликти, в които участва страната, е ясно едно - руснаците са склонни да простят много неща на своите лидери, но не и загуба на военното поле.

Арън също споделя мнението, че Владимир Путин нито може да спечели, нито да се откаже от войната. "Единственото, което му остава, е да продължава докато Украйна бъде обезкървена и/или докато на Запад не се уморят от Украйна", посочва още историкът, чиято тясна специализация е Русия.

Друга опция е на явна конфронтация със Запада, заплаха с ядрено оръжие, докато не получи уверение за неутрално бъдеще на Украйна, но запазвайки и Донбас и Крим.

"Плашещото е, че Путин знае, че План А се провали. И сега ще опита да измисли План Б, който да оправдае ужасните загуби, които направи в името на страната, където всички говорят и където победените лидери не се оттеглят мирно", завършва Томас Фридман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 13
evlogi
преди 11 месеца
До: aldy Пич, мноо ми е интересно, ти по рождение ли си толкова тъ,п или е резултат на прекаляване със пърцуца пред панелката?Уникално тъ,пи разсъждения, не мога да не ти се възхитя просто бе.Не е шега работа тва ей...Нещата кай натам отивали....Миналата година нещата според тебе отиваха на студ мраз фалити и некъпани ора, ся викаш само тряа бункерния *** да се присетел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 10
evlogi
преди 11 месеца
Хехее, глей как му е увиснала дж,уката като на мобилизиран катър..Яка снимка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 5
aldy
преди 11 месеца
Робърт Кенеди-Младши заяви, че ФАЩ са виновни за убитите в укрия 300 хиляди военослужещи и 40 хиляди мирни жители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 6
aldy
преди 11 месеца
Говорещата глава Борел изтърси, че ако преустановят помощта за Бандеростан, киевската хунта ще се предаде само след няколко дни. Значи РФ воюва с наемническата *** отвън? Въоръжавана и финансирана отвън? Ами Путин ако се досети да удари "отвън", кво ще стане? А бре? А нещата с бързи темпове отиват натам. Значи или спират помощта за киевската банда или заминават в еднопосочна командировка при Свети Петър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 6
sssaaa
преди 11 месеца
За Руските жертви четем всеки ден. Я кажете нещо за Украинските, нали сте "Обективни" медии и журналисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 26
khao
преди 11 месеца
До: penkiler1415 нема се плашиш... мужиците може да изкарат поне още 6 месеца само на водка... пари не им трябват! :):) намалиха и обезщетенията.. от кожено палто го кутия с бонбони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 27
zelka007
преди 11 месеца
До: mr. Yoda ... пусни си парада отпреди няколко години , че последните два са трагедия . може и някоя реч на зануленият детеубиец от кремля да си пуснеш , за предпочитане на фонът на някоя мултика с поредната страшилка ... армати дето не могат да палят , кинжали дето ги свалят с ПВО системи на по 50г , карабли бродещи по подводни СВО-та , пак-фата дето орат из тайгата ... бая розови слончета има да зяпаш ... можеш да завършиш с факела на портовая , като незаменим газодоставчик - грее в розово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 10
mr. Yoda
преди 11 месеца
Блаженни са наивниците, защото на тях са дадени розовите слончета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 28
penkiler1415
преди 11 месеца
Да продължи?! Но за тази работа трябват пари а до края на годината Русия ще изпадне в несъстоятелност. Януари нефицита им беше 29%.Март-40%. И това е в месеците които по принцип се печелят пари с продажба на енергийни продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 31
khao
преди 11 месеца
да спечели не може, но другите две неща може да ги направи по всяко време.... ако иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още