IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международната търговска система трябва да се отърве от бумащината

Дигитализирането на търговията ще подобри неимоверно ефективността и ще донесе икономически ползи

19:22 | 07.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мислим за днешния свят като за цифров. Но в момента глобалната търговска система се задушава под планина от милиарди хартиени документи. Не трябва да е така, пише за Financial Times Крис Саутуърт, генерален секретар на Международната търговска камара (ICC).

Скорошно проучване на Trade Barometer от Santander UK установи, че 35 процента от британските компании, търгуващи в международен план, казват, че бюрокрацията е пречка за техния бизнес в чужбина. В същото време 65 процента са заявили, че ще премахнат хартията веднага щом законите им позволят това.

Понастоящем една търговска сделка може да изисква до 40 различни търговски документа на хартиен носител, много от които изискват една и съща информация отново и отново. Процесът е бавен и скъп и може да отнеме от два до три месеца.

Тъй като министрите на търговията от Британската общност се събират в Лондон тази седмица, това е златен момент за реформиране на законите и цифровизиране на търговията в общността. Според самите аргументи на Британската общност това би довело до ръст на икономическия растеж от 1,2 трилиона долара до 2026 г. Освен това ще намали разходите за търговски транзакции с 80 процента и ще даде възможност на повече МСП да участват. Ако се комбинира с цифровизацията на митниците, сумата се увеличава до 2 трилиона долара, което се равнява на търговската цел на Британската общност до 2030 г.

В световен мащаб трябва да спрем да мислим за документи и да започнем да мислим как да използваме данните и технологиите по-ефективно. Чрез опростяване на системата и премахване на всички дублиращи се изисквания за информация има реален потенциал за премахване на голяма част от бумащината.

След години на застъпничество от страна на ICC, заедно с организации като Банкерската асоциация за финанси и търговия, ООН, СТО, също правителството на Обединеното кралство и други като това на Сингапур, виждаме напредък. Хартията изчезва от употреба навсякъде.

В Обединеното кралство законопроектът за електронните търговски документи, който в момента завършва своето законодателно пътуване, ще премахне всички изисквания за използване на хартиена търговска документация от тази есен. Това включва 80 процента от товарителниците по света.

Правните бариери се премахват в 50 процента от световната търговия. Франция, Германия, САЩ и Обединеното кралство ще премахнат всички законови бариери до края на тази година. ICC очаква 90 процента от световната търговия да бъде на път към цифровизация от февруари 2024 г. Това е твърде добра възможност, за да бъде пропусната от Британската общност, която споделя едни и същи търговски закони.

Значително подценихме колко компании искат да се откажат от хартията. Няколко тестови проекта през последните 12 месеца постигнаха между 40% и 90% повишаване на ефективността и спестяване на разходи, позволявайки на компаниите да увеличат скоростта и размера на своята международна търговия.

Това има значение за всички търговски дружества, но за някои, като тези, които търгуват с нетрайни стоки или системи за доставка just-in-time, наистина е важно. И в двата примера стоките трябва да преминат границите бързо и без забавяне.

Не става дума обаче само за търговия. Законопроектът за електронни търговски документи ще даде възможност на нови финансови инструменти като електронни записи на заповед (ePN) да обменят пари в много по-кратки срокове, за да помогнат за стимулиране на местното предприемачество и растеж. Неотдавнашен пилотен проект на Lloyds Bank, който тества използването на тези ePN при продажба на местна земя, осигури 88 процента увеличение на ефективността и всички свързани намаления на разходите, които това носи.

Докато споразуменията за свободна търговия влизат в заглавията и са важни за създаването на възможност за търговия без бариери, икономическите ползи, които те предлагат, са по-малки от възможността, предоставена от премахването на хартията и цифровизацията на търговията. Това е нашият шанс да надградим радикално начина, по който Обединеното кралство търгува с международните си партньори, с всички наведнъж.

Тази седмица очакваме министрите на търговията от Британската общност да стартират програма за реформиране на законите и дигитализиране на търговията. Наистина сме на прага на нова търговска революция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още