IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Зелената сделка на ЕС може да бъде въвлечена в културни войни

Има опасност плановете за въглеродна неутралност до 2050 г. да бъдат парализирани от политически разделения, предупреждава зам.-председателят на ЕК

13:56 | 20.06.23 г. 12
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Има риск емблематичната Зелена сделка на Европейския съюз (ЕС) да бъде въвлечена в „културни войни“, предупреди Франс Тимерманс, заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за изпълнението на Зелената сделка.

По думите му плановете на ЕС за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. рискуват да бъдат парализирани от политическо разделение.

Неговите коментари отразяват пречките, пред които е изправен ЕС по отношение на разделението на страните членки по теми, които са част от стремежа на блока да намали емисиите с 55% до края на това десетилетие.

Т.нар. културни войни, които обикновено изобразяват сблъсък на социални ценности между различните краища на политическия спектър, все по-често намират място в политическия дебат в Европа и проникват в процеса на създаване на политики.

Министрите на околната среда на ЕС, които се събират в Люксембург, ще се стремят да осигурят подкрепа за плана за възстановяване на околната среда в региона, който се превърна в един от най-противоречивите въпроси в блока на фона на опасенията около продоволствената сигурност и инфлацията. Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент, обяви, че категорично отхвърля законодателството.

„Някои се опитват да въвлекат климатичната политика в културните войни, защото тогава се създава племенна опозиция“, изтъкна Тимерманс пред журналисти във вторник. „И щом попаднете в племенна опозиция, фактите вече нямат значение. Това е най-голямото ми притеснение“, добавя той.

Според Тимерманс промяната в политиката в страни като Швеция и Финландия, както и резултатите от последните местни избори в Нидерландия, помагат за подхранването на отпора срещу климатичните политики на блока. През последните месеци ЕС се сблъсква със силна съпротива срещу плановете си за постепенно премахване на колите с двигатели с вътрешно горене, както и при промените, изисквани за закон за бързо увеличаване на възобновяемата енергия до 2030 г.

Въпреки това ЕС успя да приеме почти всички закони, които обяви през юли 2021 г. като част от своята Зелена сделка. Опасенията са свързани с това, че бъдещите действия могат да бъдат блокирани от нежеланието на някои страни да платят високата цена на прехода.

Изборите за Европейски парламент са насрочени за следващата година.

„Сега държавите членки виждат, че техният ангажимент за намаляване на емисиите има последствия и че промените в обществото ще бъдат дълбоки“, посочва Тимерманс, добавяйки: „Ако сега бъдем въвлечени в културните войни, тогава рискуваме да бъдем парализирани във време, когато последното нещо, което можем да си позволим, е парализа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 13 rate down comment 1
Tikva007
преди 10 месеца
До: corner: Но пък виж как пълноценно си освобождават ***, когато усетят нервно напрежение. Проблемът е, че преди да изчезнат там, откъдето изпълзяха, ще одрищят всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Дамм, доволен! Явно съм попаднал като 155 мм. снаряд от гаубица в нужжник, щом ЕНЕРГЕТИКЪТ Търчилъжи се разплиска в цялата си прелест! Вече заслужавам да си сипя една крафт бира за днес. От вчера едни куриери ми скъсаха нервите, но зеленият кьопекк ми оправи настроението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
corner
преди 10 месеца
До: Tikva007Трудно им се получава на зелените да освобождават планетата от човешко влияние в контекста на война . Пак ги изместиха от дневния ред .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 15
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... ттееммеерут прооззтт нееддооклатен и наассрраанн !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... нефел смешен , преговаряй си там книжата с речите на г.димитров и не се занимавай с енергетика и коментари по темата ... пиши там за могучите галактически кинжали ... :))) ... язовири бол , но празни ... !! ... а горите ypyд тъъпп смоооттаанн ги изпосекохте шшииббааната червенотиквеничковска opда , дет се храните с гаввна от рассийаката ... за гората специално не ме пипай , щото знам в мойте кой какво и кога свърши , и за други знам ... шшииббааняци ннеещщаастни !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Като е толкова страшно положението с водите, колко язовира построихте за 30 години бре, ллайнно сороссоидно? Колко акра с гори залесихте, като сте изумрудено зелени? И колко гори изсекохте и изнесохте и колко малки ВЕЦ нацвъкахте по планински реки? Ако продължите със същото темпо да покривате земята с фотоволтаици и да шашкате въздушните течения с ветрогенератори, такива погроми върху климата ви чакат, че природата от ерата на фосилната енергия ще си я спомняте като *раят на земята*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 4
0pk
преди 10 месеца
До: zelka007, предлагам да подкрепим глобалното затопляне. Още 100-150м нагоре и ще потопим Масква! Тка веднъж завинаги ше се отървем от opките и ше си защитим бидетата от плячкосване! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 20
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... дори и у нас , уж богата на води държава , имаме региони , които вече целогодишно страдат от режим на водата , като дори не говорим вече за вода за земеделски нужди , а въобще да има вода за по няколко часа на ден ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 20
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... в Холандия имат проблем вече сериозен с водата , нищо че са далече от засушаванията засега ... вдигнало се било нивото на океаните с някакви си 15-20 милиметри ... голяма работа ... ам така е , не е голяма ... :))) ... ама няколкото десетки милиметра по цялата площ на океаните , имаш ли си на идея каква сила упражняват на брега ?! едва ли ... та тази сила , увеличава проникването на морска вода в торфените зони под морското равнище в Холандия , откъдето се черпи питейна вода ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 20
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... в Испания поради засушаване , което е в следствие на глобалното затопляне причинено от човека , има в момента 68 инсталации за обесоляване на вода и планират нови , защото им пресъхват големите реки ... били скъпи зеленчуците , чакай това е само началото ... в Мароко строят трета голяма инсталация за обесоляване , защото вече няма откъде да докаратвода за градовете си ... и това е само началото все още ... с цените на питейната вода и селскостопанските стоки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още