IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните министри на страните от Г-20 не се споразумяха за изкопаемите горива

Групата не намери и общ език за войната в Украйна

21:22 | 22.07.23 г.
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Срещата на министрите на енергетиката на страните от Г-20 в Индия приключи без консенсус относно постепенното намаляване използването на изкопаеми горива, предава Bloomberg.

Това се добавя към бавния напредък в дипломацията за климата преди ключовите срещи тази година, допълва агенцията.

Докато някои страни се споразумяха за необходимостта от постепенно намаляване на непрекъснатото използване на нефт и газ, други твърдят, че опасенията относно емисиите могат да бъдат разрешени чрез технологии за премахване на въглерода, според заключителния документ от срещата.

„Няколко държави от Близкия изток смятат, че проблемите с емисиите могат да бъдат решени чрез технологии като улавяне, използване и секвестиране на въглеродния диоксид или други технологии за намаляване на емисиите“, коментира Радж Кумар Сингх, министър на енергетиката на Индия, пред репортери след срещата. Според него „и двата пътя са добри“.

„Като цяло всички страни-членки са на една и съща страница относно необходимостта от справяне с изменението на климата“, добавя Сингх.

Съботните разговори в крайбрежната провинция Гоа имаха за цел да дадат тона на енергийния преход преди срещата на лидерите на Г-20 през септември и форума COP28 в Дубай през декември.

Срещата на министрите протече на фона на екстремните метеорологични условия в обширни части от Европа, Азия и САЩ. Преговорите през изминалата седмица между САЩ и Китай – най-големите замърсители в света, не успяха да постигнат значителен напредък, въпреки че страните поеха ангажимент да ускорят дискусиите и да постигнат споразумение относно необходимостта от намаляване на използването на въглища, каза пратеникът на САЩ по климата Джон Кери.

Длъжностните лица в Гоа също така не успяха да се споразумеят за общ език за войната в Украйна, която разби веригите на енергийните и хранителни доставки за много страни по света. Германският министър на икономиката Роберт Хабек нападна руския първи заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин за насърчаване на „изопачен мироглед“ за произхода на енергийната криза и за войната в Украйна като цяло.

Хабек, който е и министър по въпросите на климата, присъства на срещата като последна спирка от тридневно пътуване до Индия, в което води делегация от германски депутати и бизнес лидери.

Русия и Саудитска Арабия възразиха срещу споразумението за утрояване на капацитета за производство на енергия от възобновяеми източници до 2030 г., а Китай възпрепятства засиленото сътрудничество за критични суровини, според Хабек.

Има единодушие обаче за мобилизирането на евтино финансиране за енергийния преход, разработването на технологии като чист водород, съхранение на енергия, както и осигуряването на универсален достъп до енергия, според документа от срещата.

Групата също така се е съгласила да разгледа синия водород - произведен в процес, който отделя въглероден диоксид, наравно със зеления водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още