IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Турция обсъждат улесняване на търговията след затоплянето заради Швеция

Анкара настоява за актуализиране на митническия съюз, за да важи и за земеделските стоки и услугите

08:23 | 02.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз и Турция обсъждат актуализиране на митническия си съюз като част от процеса по възобновяване на връзките със страната за спечелване на доверието на европейските партньори и инвеститори, предава Bloomberg.

„В това отношение трябва да разрешим трудни въпроси“, коментира Паоло Джентилони, еврокомисарят, отговарящ за митниците, в изпратено до Bloomberg съобщение. „Ще обсъдим това с екипите си след лятото и ще видим дали е възможно да надградим тези нови сигнали от Турция“, допълни той.

Джентилони се е срещнал два пъти с турския финансов министър Мехмет Шимшек през последните две седмици и бил заинтересован да чуе „положителното послание“ на министъра както за икономическите планове на правителството, така и за отношенията на Турция с ЕС.

Външните министри на страните членки на съюза изразиха готовност да работят за по-близки връзки с Турция миналия месец, като блокът отбеляза, че турският президент Реджеп Ердоган е дал зелена светлина за членството на Швеция в НАТО. Преди да подкрепи присъединяването на Швеция, Ердоган обвърза кандидатурата на страната за НАТО с усилията на Анкара да се присъедини към ЕС, но преговорите все още не са започнали.

Високопоставени представители на съюза изразиха задоволство от усилията на Турция да възстанови отношенията с ЕС като част от опитите на страната да привлече чуждестранни инвеститори, за да подкрепи изпитващата затруднения икономика и да сложи край на кризата с разходите за живот, причинена отчасти от ускоряването на инфлацията. Връзките с ЕС са обтегнати зарази предполагаемото смазване на политически опоненти от Ердоган.

Шимшек каза на пресконференция в Залцбург миналата седмица, че е без значение дали Турция ще стане член на ЕС в края на процеса. „Всичко, от което се нуждаем, е да имаме възможността да продължим пътуване, което е много важно от гледна точка на цялостна трансформация“, заяви той.

Шимшек допълни, че като част от усилията за възобновяване на процеса първата стъпка е актуализирането на митническия съюз в сила от 1995 г. чрез добавянето на турски земеделски стоки и услуги.

„Винаги съм смятал и продължавам да смятам, че актуализирането на митническия съюз е нещо, което е принципно постижимо. Разбира се, има някои препятствия, но трябва да видим къде можем да установим по-близко сътрудничество“, коментира еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан пред Bloomberg News миналата седмица в кулоарите на конференцията в Залцбург.

Общо външно мито

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви на 20 юли, че разрешаването на напрежението заради Кипър ще бъде от ключово значение за възобновяването на отношенията с Турция. Кипър е разделен от 1974 г., когато Турция окупира северната една трета от острова след преврат на привърженици на съюза на страната с Гърция.

Споразумението за митническия съюз предвижда общо външно мито за всички индустриални стоки, но не се прилага за услуги и земеделски стоки с изключение на обработени земеделски продукти. Двустранните търговски отстъпки се прилагат за земеделски продукти, въглища и стомана.

Европейската комисия отдавна настоява за актуализиране на търговското споразумение с Турция, но не успя да постигне напредък заради влошаването на двустранните отношения и напрежение в Източното средиземноморие.

Разговорите за митническия съюз се случват на фона на опитите на ЕС да подобри търговските си отношения със страни, стремящи се да затвърдят партньорства в бурен геополитически контекст и да си осигури достъп до важни материали.

Хан заяви, че процесът по възобновяване на преговорите с Турция и подобряването на икономическите отношения е важен и по причини на сигурност. „Мисля, че никой, който е реалист, не говори за присъединяване, но има много други възможности“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още