IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата враждебност по света се засилва

Хора по целия свят изпитват все по-голяма непоносимост към тези, които са привърженици на противоположни политически партии

22:28 | 04.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

През последното десетилетие американската политика придоби подчертано недружелюбен характер. Това обаче не е само американски феномен. Изследване на екип от Мичиганския държавен университет (МДУ), публикувано в Personality and Social Psychology Bulletin, разкрива, че „политическата враждебност“ е глобален проблем. Казано по-просто, хората по целия свят изпитват все по-голяма непоносимост към тези, които принадлежат към противоположни политически партии.

Въпреки че политиката и партийните пристрастия винаги са били потенциално взривоопасна тема на семейните вечери, служебните партита и всякакви други социални събирания, през последните години в Съединените щати рязко са нараснали нивата на грубост и дори очевидна омраза към хората от другия край на политическия спектър. Сега, след анализ на шест държави по света, учени от МДУ съобщават, че афективната поляризация, или тенденцията да не се харесват хора с противоположни политически убеждения и да се предпочитат други от собствената партия, е глобален световен уклон.

Нещо повече, изследователите твърдят, че според техните открития тази неприязън се засилва, когато двама души мислят по един и същи начин за политически въпроси, но стигат до различни заключения и различни убеждения по тези въпроси.

Например двама души от две различни политически партии може да са съгласни, че данъчната политика и търговията трябва да се разглеждат като пакетна сделка. Изследователите обаче установяват, че въпреки че тези двама души споделят общ начин на мислене по политическите въпроси, те ще имат и най-голяма степен на афективна поляризация, ако стигнат до противоположни заключения.

"Можете да си представите колко разочароващо е да общувате с човек, който изглежда мисли за нещата по сходен начин и който споделя същата основна логика за това как функционират нещата като вас, но въпреки това стига до противоположни заключения", казва Марк Бранд, доцент по психология в МДУ и изследовател в областта на социалната психология, в съобщение на университета.

Проектът, ръководен от Фелисити Търнър-Звинкелс, социален психолог от катедрата по социология на университета в Тилбург, си поставя за цел да проучи основните фактори, които допринасят за афективната поляризация.

"Това изследване е важно, защото разгледахме темата за афективната поляризация, която е силно дискутирана и изучавана в Америка, и я пренесохме в глобален мащаб. Това показва, че тя е глобален, а не само американски феномен", обяснява проф. Търнър-Звинкелс. "Хората трябва да се интересуват, защото това помага да се обясни по-добре начинът, по който взаимодействат помежду си в сферата на политиката."/БГНЕС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Изобщо не е трудно за обяснение.Дължи се на така наречените социални медии и намаленото общуване лице в лице за сметка на времето прекарано в разни форуми и фейсбуци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още