IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния се отказа от сделка за военни кораби за 1,2 млрд. евро с френска фирма

Naval Group спечели договора за построяването на четирите Gowind кораба за Румъния, както и за реновирането на два вече съществуващи фрегати през 2019 г.

11:40 | 09.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Румънски военноморски кораби на пристанището в Констанца. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Румънски военноморски кораби на пристанището в Констанца. Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Румънското министерство на отбраната съобщи във вторник, че е отменило дълго отлагана сделка за покупката на четири военни кораба от френската фирма Naval Group, след като компанията и по-малък партньор не са спазили крайния срок за подписване на договора, съобщава Ройтерс.

Naval Group спечели договора за построяването на четирите Gowind кораба за Румъния, както и за реновирането на два вече съществуващи фрегати за общата сума от 1,2 млрд. евро през 2019 г. в партньорство с румънската компания Santierul Naval Constanta.

Но сделката бе забавена първо от съдебни пречки, а след това и от невъзможността на двете компании да се разберат за растящите разходи.

Военноморските сили са най-слабо модернизираното звено на румънската армия. Членката на НАТО от 2004 г. увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт тази година в отговор на руската инвазия в Украйна.

Страната, която споделя 650 км граница с Украйна, има на своя територия балистична ракетна отбранителна система и от миналата година също и постоянна бойна група на НАТО, водена от Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още