IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България също ще предостави гаранции за сигурност на Украйна

София подкрепи с декларация евроатлантическото бъдеще на страната след края на войната

15:15 | 16.08.23 г. 2
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

България се присъединява към инициативата на страните от Г-7 и ще предостави гаранции за сигурност на Украйна. Решението за това беше взето на заседание на Министерския съвет, съобщават от пресцентъра на институцията.

Припомняме, че по време на посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България беше подписана декларация, с която страната ни подкрепя евроатлантическото бъдеще на Украйна "след края на войната" и заяви, че ще подкрепя Украйна, колкото е необходимо. Очакванията бяха, че подобен документ ще предложи и НАТО няколко дни по-късно на срещата на върха във Вилнюс.

В литовската столица обаче организацията не се ангажира с гаранции за Киев, макар и да съобщи за пробив със създаване на консултативен съвет НАТО - Украйна. Алиансът заяви, че страната ще е член, но така и не даде времева рамка за обещанието си към Киев. 

Тази неопределеност предизвика остър коментар на Зеленски в Twitter (днес позната като Х), а като цяло в Украйна си припомниха срещата от Будапеща през 2008 година със заявлението за "отворените врати" на НАТО. Според много анализатори именно крайната реакция на Зеленски е накарала страните от Г-7 да предложат гаранции за Украйна, докато тя стане член на НАТО. Други пък отбелязват, че критиката е била приета много тежко от западните партньори на Украйна и е можело да доведе до оттегляне на подкрепа.

В крайна сметка седемте най-големи икономики в света в отделна декларация заявиха, че ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна, докато тя стане член на Алианса след края на войната, и поканиха и други държави да се присъединят към тях.

Досега 14 държави го направиха - Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Исландия, Ирландия, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, както и буквално преди броени дни - Гърция.

При подписването на декларацията стана ясно, че Украйна ще преговоря двустранно с всяка една държава относно детайлите по конкретните гаранции, които след това ще бъдат точно описани в механизма за подкрепа. Основно очакванията са, че ангажиментите ще бъдат по отношение на предоставяне на военна помощ, финансови ресурси, санкции срещу Русия, подкрепа за възстановяването на страната и т.н.

 Киев вече започна двустранните разговори със САЩ и Великобритания по тази инициатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
penkiler1415
преди 8 месеца
До: andy Тоя Зеленски не беше ли евреин? А мъжа на Ала Пугачова който избяга от Русия заради войната не беше ли евреин?? Какви фашисти, какви нацисти?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
andy
преди 8 месеца
Очаквано добра комбинация - фашистите се гушкат с нацистите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още