IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович поема временно Зелената сделка след оставката на Франс Тимерманс

Тимерманс напусна, за да се кандидатира в парламентарните избори в Нидерландия през ноември

09:21 | 23.08.23 г.
Марош Шефчович. Снимка: Bloomberg
Марош Шефчович. Снимка: Bloomberg

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович ще бъде временен ръководител по политиката по климата на Европейския съюз, след като Франс Тимерманс напусна, за да се кандидатира в парламентарните избори в Нидерландия през ноември, съобщи ЕК във вторник.

Тимерманс, който беше движещата сила зад Зелената сделка на ЕС – широк пакет от политики, свързани с климатичните промени и околната среда, и чийто мандат в ЕК трябваше да изтече в края на ноември следващата година, ще бъде кандидат от името на алианса между Партията на труда и Зелените леви на парламентарните избори на 22 ноември.

57-годишният Шефчович се възприема от мнозина в Брюксел като играч в тежка категория от подобен ранг на Тимерманс в предстоящите международни преговори по климата.

Словакът ръководи отношенията на ЕС с Великобритания и общата програма на съюза за закупуване на газ, с който да се заменят руските доставки на суровината, след като по-рано бе начело на енергийната политика на блока.

Той бе избран за член на Европейската комисия през 2009 г. като еврокомисар по образованието и културата.

Шефчович временно ще поеме климатичните въпроси до избирането на нидерландски еврокомисар, заяви ЕК. Не е ясно дали новият представител на Нидерландия ще поеме същия пост.

„След успешна законодателна фаза фокусът на заместник-председателя Шефчович ще бъде успешното внедряване на европейската Зелена сделка като стратегията за растеж на Европа“, казва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление.

„Комисията ще разшири многостранната си дипломация по Зелената сделка, за да консолидира водещата роля на Европа по световните цели за възобновяема енергия и енергийна ефективност“, отбелязва тя.

Шефчович ще се изправи пред първия си голям тест на преговорите по климата в ООН през ноември, където страните ще трябва да направят оценка дали са успели да ограничат климатичните промени и да договорят план, с който да се върнат обратно на правилния път. Тимерманс игра ключова роля в изграждането на сделката на срещата COP27 миналата година.

Фон дер Лайен е поискала от Нидерландия да номинира кандидат, който да замени Тимерманс като комисар.

Тимерманс, който говори английски, германски, френски, италиански и руски език в допълнение на родния си холандски, е добре позната фигура в Нидерландия, след като бе външен министър от 2012 до 2014 г.

Прекарвайки почти десетилетие в Брюксел, Тимерманс ще се яви на първите избори в Нидерландия от 2006 г. насам, в който премиерът Марк Рюте няма да води консервативната VVD партия.

Рюте, който е най-дълго управлявалият лидер на Нидерландия, шокира страната през юли, когато обяви, че ще подаде оставка, след като четирипартийното му коалиционно правителство не успя да се договори по миграционната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още