IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата партия в Япония може да удължи субсидиите за горива до края на годината

Цената на бензина се повиши до рекордните 185,6 йени за литър въпреки въведените облекчения от държавата

13:04 | 30.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управляващата Либерално-демократическата партия в Япония сигнализира, че ще търси удължаване на субсидията за горивата до края на годината, за да облекчи инфлационния натиск върху потребителите, съобщава Bloomberg, цитирайки проектодокумент.

Цената на бензина се повиши до рекордните 185,6 йени за литър въпреки въведените облекчения от държавата, изтъкват от Министерството на търговията.

Проектопредложението подчертава, че цените на бензина трябва да се понижат до ниво, което да помогне на потребителите да ограничат инфлационната тежест.

Държавните субсидии за горивата бяха въведени от японския премиер Фумио Кишида за първи път през януари миналата година, като трябва да изтекат в края на септември. На фона на спада в одобрението си Кишида призова за удължаване на тези субсидии, както и за обсъждане на допълнителни икономически мерки през септември.

Някои анализатори смятат, че Кишида все още търси възможност да свика избори до края на годината.

Либерално-демократическата партия също е готова да препоръча разширяване на държавните субсидии, за да се компенсират по-високите разходи за електроенергия и газ, докато икономическите мерки влязат в сила.

Правителствените субсидии досега помагаха за поддържането на ниски нива на инфлация – ход, който вероятно е изиграл своята роля при решението на Японската централна банка (ЯЦБ) да облекчи паричната си политика, тъй като настоящите ценови движения все още не са устойчиви, както твърди самият регулатор.

Управляващата партия ще преразгледа метода за изчисление в програмата за субсидиране, така че средната национална цена на бензина да не надвишава 180 йени за литър, съобщи японското издание Nikkei в понеделник. Тези средства ще бъдат предоставени до края на годината, става ясно още от публикацията.

Ако правителството премахне субсидиите за бензин и керосин, това потенциално би могло да ускори основната инфлация в Япония с 0,5 процентни пункта, изчислява икономистът на Dai-ichi Life Institute Йошики Шинке. Междувременно субсидиите за газ и електроенергия задържат инфлацията на национално ниво с допълнителни 0,99 процентни пункта надолу, изтъкват от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още