IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран забавя производството на уран от почти оръжеен клас

Техеран е разредил над 5% от високообогатените си запаси от уран, според МААЕ

22:33 | 04.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Иран забавя производството на уран от почти оръжеен клас през последните месеци - последният от поредица сигнали, че ислямската република може да е готова да започне отново преговори за обхвата на ядрената си програма.

Инспектори от агенцията за атомен надзор на ООН са казали на дипломати в понеделник, че запасите от високообогатен уран на Иран са нараснали само със 7% през последните три месеца в сравнение с 30% увеличение през предходното тримесечие. Това е най-драматичното забавяне, откакто страната започна да пречиства уран до по-високи степени през 2021 г., пише Bloomberg.

Страната е предприела и необичайната стъпка да разреди повече от 5% от високообогатените си запаси, според доклад, изготвен от инспектори на Международната агенция за атомна енергия, видян от медията. Техеран е спрял и плановете за преконфигуриране на центрофуги за обогатяване до високи нива на чистота.

Промяната следва месеци на тайна дипломация между Техеран и Вашингтон, които доведоха до разбирателство за освобождаване на американски затворници, държани от Иран, и на милиарди долари ирански средства, замразени от САЩ и блокирани в чужбина.

Американски служители обаче внимават да разграничат този напредък от официалните ядрени преговори, които остават в застой. Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан посочи, че страната му може да е склонна да обсъди потенциални ограничения на ядрената си работа със световните сили.

Иран модулира производството на уран, за да сигнализира за дипломатическа готовност и в миналото. Върховният лидер аятолах Али Хаменей каза миналата седмица, че ислямската република трябва да е готова да комуникира с всички останали правителства, „с едно ограничено изключение“ – очевидна препратка към Израел, чието право на държавност Техеран не признава.

Иран започна да обогатява уран до 60% като отмъщение на Запада след атаката срещу най-големия му завод за ядрено гориво в Натанц. Техеран обвинява Тел Авив за нападението.

Въпреки че тази чистота все още е под степента от 90%, която обикновено се използва при ядрените оръжия, тя е много по-висока от 300-те килограма при таван за чистота от 3,67%, определен от недействащото ядрено споразумение, което Иран договори със световните сили през 2015 г.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от този пакт, след което отново въведе санкции срещу Иран и предизвика скок в иранската ядрена активност. Усилията на администрацията на настоящия американски президент Джо Байдън да съживи сделката замряха след месеци разговори.

Американски служители признаха в частни разговори, че вече са започнали да облекчават прилагането на санкциите върху продажбите на петрол, което позволява на Техеран да възстанови производството до най-високото ниво от въвеждането на ограниченията преди пет години.

Иран разполага с четвъртите по големина петролни резерви в света. Страната доставя най-много суров петрол за Китай. Според правителствени служители добивите ще растат в бъдеще.

Иран позволи и инсталирането на новото, високо прецизно оборудване за наблюдение от страна на Международната агенция за атомна енергия да продължи да работи.

След като бордът на МААЕ оцени доклада от инспекциите, неофициалните контакти могат да продължат в кулоарите на общата конференция на агенцията, свикана на 25 септември във Виена. Проблемите с доверието обаче остават. Остават значителни пречки пред Иран да спечели отново доверието на агенцията и на световните сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още